В тази статия ще научите основни факти за Бургундия, вината от тази област и наименованията им. Подготвили сме ви няколко вина от региона https://drinklink.bg/burgundy-wines/, но вярваме, че ще проявите и малко любопитство за мястото от което произхождат. За онзи романтичен край на Франция в който все още обработват лозята с коне с рало защото редовете са толкова тесни, че не може да влезе съвременна машина. Пожелаваме ви приятно четене с чаша вино в ръка. 

Бургундия е специфична, но не е сложна, нерядко разкрива непознати и увличащи измерения в ароматно-вкусовия свят. Тя е достъпна, въпреки че не е евтина. Учудваща е. Ето защо. 

Един от най-старите еманципирани винени региони в Стария свят ни посреща със лабиринт от специфични имена, йерархия на апелациите, изисквания към различните лозя или “Cru”та. Освен това малкия по площ и гъстота на насаждения лозарски регион е силно фрагментиран, с плеяда от производители на вино, но и множество лозари, които не винаги правят вина, палитра от хора и винарни, като последните нерядко променят имената на именията си, разделят се, сливат се, прехвърлят собственост, изкупуват се. Освен това Бургундия е и най-скъпият регион по средна цена на бутилка вино, учудващо може би и един от най-търсените заради лимитираното производство, което няма тенденции да се увеличи драстично и да “превиши” текущото търсене. 

Кое обаче прави Бургундия толкова интересна. Връзката между човек и земя е основен фундамент на развиващия се вече над хилядолетие винен регион. Нека да започнем от човека, той влиза в две основни роли - лозарска и винарска. Този същия човек изповядва две основни принципни положения - в лозарството - че виното се прави на лозета и във винарството - че човек трябва да е толкова смел, че понякога да не прави нищо. Фокусът на връзката човек-земя тук е плодът, гроздето на всяка специфична градина - лозе.

Лозовите масиви от своя страна са класифицирани самите те. Позволените сортове в Бургундия са четири - два бели - Шардоне и по-слабо разпространения Алиготе и два червени - Пино Ноар и по-минорния Гаме. Регионът се разтила от юг на север, като учудващо южната му част е силно насадена от бели сортове, а червените доминират в севера. Производителят може да прави вино, като преработва или закупува плод от целия регион, но така ще произведе само основата на йерархичната пирамида - регионалното вино Bourgogne. Над този основен по обем на производство фундамент стоят наименованията във апелациите Village. Т.е. Виното от тези апелации е произведено от един и множество лозови масиви, които приложат към общото землище на дадено село в Бургундия. Ето например производителят Domaine Antonin Guyon произвежда вина, с плод получен от лозов масив във дадено село (Village), като това например е Sauvigny-Les-Beaune, но производителя без задължение е добавил и името на лозето откъде идва това, конкретно вино - Les Goudelletes. Ако отворим карта на Бургундия (по която следва да се ориентираме първо как е разположена оста север-юг), ще видим че в землището на селото Sauvigny-Les-Beaune, леко южно от един от двата големи градски центрове в Бургундия - Бон (, като северния е Дижон), има лозе Les Goudelletes, от който лозов парцел е дошъл целия плод за това вино. Отивайки по на север, вече около Дижон ще видим, че същият производител е произвел вино от землището на Chambolle-Musigny и отново е означил лозовия парцел от който идва 100% от плода - Les Cras

Над този етаж в йерархията на класификация на лозята идва следващият, който ни изкачва към стъпало под върха. Това са класифицирани, като прьомие крю (premier cru, а по етикетите ще видите съкратеното 1er Cru) лозя, които са дали плод за даденото вино. Тук имаме една лека особеност - тези лозя, са прилежащи към дадени землища, защото ако даден производител реши, той може да купажира вино от няколко 1er Cru лозя в едно и да го етикетира като по примера на Domaine Antonin Guyon - Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses - като тук имаме плод от повече от едно лозе от Vergelesses, като всички лозя са били класифицирани като прьомие крю. Другото вино от същият производител от същата апелация вече показва специфично лозе, т.е. е произведено от грозде набрано само от този парцел - Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Fretille

В най-горният етаж, на върха на пирамидата, идват масиви, които са били първично засаждани и съществуват като такива най-отдавна. Тези лозови масиви се наричат Grand Cru (гран крю). Вината произведени от плод от тези масиви задължително указват лозето, т.е. те са винаги  от едно лозе. Може да видите и допълнителни означения като това, че са от стари насаждения, или че са монопол. Лозята в Бургундия са собственост на множество лозари. Едно лозе от да кажем 3-4 хектара може да има няколко собственика, с очертани граници, които се грижат за развитието на плода в собствените си микропарцели. Ако обаче собственика е само един, то тогава има монопол върху лозето и при етикетирането на вината се слага допълнително означение, от което се разбира, че вино от това лозе не може да бъде закупено от друг производител. В това уточнение, което е валидно за всяко лозе, не само за гран крю класифицираните, виждаме отново посоката от лозето към виното и ролята на човека. 

В Бургундия е важно да видим - реколтата, класификацията на лозята, като нерядко някои високо класифицирани вина могат да не се харесат толкова, колкото други по-ниско класифицирани, а нерядко и не на последно място производителя носи своята репутация, като вина, произведени от една и съща реколта, от едно и също лозе, но от различни производители могат да бъдат със съществени разлики - не само качествено, но и ценово. 

Бургундия ни приканя да я изследваме, тя ни подканя да навлезем в нея без страх от различните наименования, а да погледнем през очите на местните, които са свързани със земята си, влагат неимоверни усилия в лозята си и целят изявата на тези тероари, или градини, или както ги наричат в Бургундия разнообразните “Climat”-и, като се ориентираме през лабиринта на предимно през сетивността си. 

Вижте нашите предложения от Бургундия тук- https://drinklink.bg/burgundy-wines/