Течното злато – уискито – крие в сърцевината си неподозиран микс от аромати и вкусове, носещи неповторими преживявания. За да се насладите пълноценно на истинските му, непроменени и неподправени качества, е важно то да бъде сервирано с правилната температура, в подходящата чаша и с храни, които ще допълнят дълбокия му вкус. Събрали сме за вас основни правила за консумация на малцовото вълшебство, които ще направят пътуването ви в света на уискито сладко, омайно и запомнящо се.

 

Температурата

Дълбок ефект върху вкуса на напитката оказва температурата. Неправилната температура на поднасяне може да има силно негативно въздействие върху вкуса или да го промени. При някои видове уиски се разгръщат и преобладават различни нотки във вкуса, в зависимост от това дали е поднесено охладено, или не. Оптималната препоръчителна температура за консумация на уискито е 18-21 градуса, което прави съхраняването в хладилника неподходящо, неприемливо и пагубно за вкуса и аромата му, а при по-висока температура от 21 градуса дъхът на спирт взима превес над другите.

 

Чашата за уиски

whisky-glass Изборът на подходящата за поднасяне чаша с правилния вид и размер съвсем не е проява на снобизъм или ненужен каприз, а има съществено значение за усещане и разгръщане на аромата на уискито. Висококачествената малцова течност се дегустира и поднася в чаша, наподобяваща формата на лале – широка основа, тясно гърло и столче, по-късо от това на винените чаши. При дегустация напитката се вдишва първоначално и след това се отпива малка глътка, която трябва да се задържи върху езика и да завърши пътя си върху небцето. Вместимостта на чашата за поднасяне варира от 115мл. за Шотландия и Ирландия до 175мл. за САЩ, столчето помага да не докосвате стените, а тясното гърло концентрира аромата, за да го усетите по-пълноценно и с всички сетива. Чашите с цилиндрична форма и дебело дъно, в които се поднася уискито в родината му, се наричат dram.

 

Водата – единствен спътник на уискито

За разлика от много други питиета, уискито не понася газирани или безалкохолни напитки в компанията си. Единственото, което може да му добавите, е малко чиста изворна минерална вода, която ще подсили качествата му, ще притъпи градусите, за да се наслади небцето ви на най-доброто изживяване. Високите градуси приспиват вкусовите рецептори на езика и възпрепятстват възприемането на букета от аромати. Чешмяната вода не е заместител на минералната и е крайно неподходяща поради различните примеси в нея – варовик, хлор и др. По-слабото уиски се пие неразредено с вода и без чаша с безалкохолно в другата ръка. Малцовата магия не се поднася и с лед. Ледът охлажда прекомерно питието и отнема безвъзвратно от съвършенството, скрито в луксозната ви бутилка.

 

Изборът на храна

Уискито не е обикновено питие и съчетаването му с традиционните мезета  – фъстъци, колбаси и други, е недопустимо и пагубно за качествата му и изживяването ви при консумацията. Ядките нямат място до чашата ви с луксозното питие и нямат нищо общо с традицията за консумацията му, макар в България да се сервира често и погрешно уиски с фъстъци. Малцовата наслада се комбинира с haggis – традиционно шотландско мезе, което има и български еквивалент – кървавицата. Тя е отличен избор.

Спазвайки основните правила за консумация на уиски, не само ще се възползвате максимално от богатия букет на вкусове, аромати и преживявания, които предлага, но и ще покажете класа, стил и изтънченост, и ще се отличите като ценител на течното злато.