Гръцка музика, прохладна лятна вечер, чаша отлично узо и хрупкави морски дарове за мезе. Може и някоя друга маслина. Звучи прекрасно, нали? А най-хубавото е, че не е нужно да бием целия този път до Гърция, за да се насладим на усещането. Особено и с оглед на моментната “корона ситуация”. Да го кажем така - взимаме го назаем от братята гърци, леко си го присвояваме и импровизираме, поръчвайки бутилка Babatzim. Нали знаете, ние българите сме оправни хора.

През месец октомври 2006 година Гърция постига страхотен успех, след като придобива официално правото да отбелязва узото като гръцко питие. Това означава, че в момента тази напитка е със защитен произход на територията на Европейския съюз. Ако някоя държава пожелае да го произвежда, тя няма правото да го нарича “узо”. Тази привилегия имат единствено Гърция и Кипър. Самата напитка произлиза от гръцката разновидност на ракията, носеща името ципуро. Смята се, че в сегашния си вид узото добива популярност в началото на 19-и век, скоро след гръцката война за независимост. Първият завод за узо в южната ни съседка отваря врати през 1856 година, а както се казва, останалото е история. Когато говорим за автентично гръцко узо, без каквито и да е компромиси по отношение на качеството, няма как да не посочим Babatzim като един от най-силните брандове на пазара. Названието на бранда произлиза от името на неговия основател Анестис Бабацимупулос, който през 1875 година дава начало на производството му в днешен Истанбул, все още носещ името Константинопол. През 1922 година Анестис се мести да живее в Кавала, където продължава да дестилира узото си до своята смърт през 1937 година. И до днес Кавала е дом на Babatzim, а четвърто поколение от семейството на Анестис Бабацимупулос продължава да управлява семейната компания, пазейки традициите ѝ. Когато Анестис Бабацимупулос стартира дестилацията на собственото си узо, той не се страхува да експериментира още от първите дни. Находчивият гръцки предприемач знае, че земята около Константинопол е благодатна. Той започва да използва редки ароматни растения, които знае, че растат около родното му село. Следващите генерации Бабацимупулос не правят каквито и да е промени по отношение вкуса на узото, нито променят начина му на приготвяне. И до днес те използват същата стара рецепта, предавана чинно от поколение на поколение в именития гръцки род. Този подход определено работи, защото Babatzim е сред най-популярните брандове узо на територията на Гърция, като напитката е носител и на множество международни награди.

Е, освен да пробвате? Винаги можете да стартирате с бутилка класически Babatzim, приготвен по вековна рецепта в традиционни медни казани. Не че узото само по себе си не ни е достатъчно, но все пак ви съветваме да комбинирате с традиционни гръцки мезета, а защо не и с малко автентична музика от региона. Ако не можете да отидете до морето, накарайте морето да дойде при вас. Наздраве!