Kilchoman е бранд на едва 15 години, но въпреки своята крехка възраст, създадената от Антъни Уилис компания вече намира все по-уверено мястото си в алкохолната индустрия - арена, където конкуренцията е убийствена, а дори най-малкият недостатък може да те остави извън борда. А паднеш ли веднъж в открити води, завръщането е трудна задача.

Цялото производство на Kilchoman е концентрирано в Айла - малък, но красив шотландски остров, оказал се дом на дестилерия с огромен потенциал. Любопитен факт е, че дестилерията на Kilchoman е първата на о-в Айла за последните 124 години.

kilchoman-distilery

Kilchoman се гордеят силно с това, че са единствени по рода си в един определен аспект, а именно - всеки един процес от създаването на уискито е извършен изцяло от тях самите. В това число влизат отглеждането на ечемика, производството на малца, дестилацията, отлежаването и бутилирането. Всеки един от тези процеси се извършва изцяло от Kilchoman и изцяло в собствените им имоти на о-в Айла. Впечатляващо, нали? Докато най-големите брандове предпочитат да “отстъпват” някои от тези процеси на външни изпълнители, при Kilchoman всичко се извършва изцяло от тях и техните специалисти - от А до Я, както бихме казали на лек жаргон.

Бихме могли да заявим, че дестилерията на Kilchoman е един истински фамилен бизнес. Впечатляващо е, че създателят на бранда Антъни Уилис успява да го запази в собствени ръце, въпреки факта, че в случая говорим за индустрия, равняваща се на милиарди. Kilchoman обаче са доказателството, че когато създаваш качествен продукт, какъвто те успяват да оформят на фона на красивите скали на о-в Айла, няма значение колко си голям. Значение има единствено това, което предоставяш на публиката. А сингъл малц уискито на Kilchoman определено си заслужава.

Самият бранд носи името на един от най-известните и красиви плажове на о-в Айла, с което можем уверено да заявим, че цялата история на Kilchoman е силно свързана с острова. А ако дестилерията на Kilchoman някога, по някаква причина, си тръгне от Айла, то определено нищо вече не би било същото.

kilchoman-machir-bayKilchoman ни предлагат различни видове уиски за различни вкусове и настроения. Бутилката Machir Bay ще ви пренесе, поне сетивно, на място като о-в Айла, защото в нея ще откриете изумително съчетание на цитруси, чест и ечемичена сладост. Точното количество ванилия от своя страна прави продукта изцяло завършен.

Специално внимание си заслужава да отделим и на бутилката Kilchoman Sanaig, където откриваме отново силно изразен цитрусов профил, но с нотка на печени плодове и шери сладост.

Последно, но не на последно място, насочваме поглед към изпълнената със страст Kilchoman Loch Gorm, пленяваща небцата с усещане за шоколад, плод и торф. Loch Gorm е бутилиран без студена филтрация и е с напълно естествен цвят. Профилът на уискито включва сушени плодове, канелени курабийки и тъмен шоколад, и е точно толкова добро, колкото и звучи.