Уиски е много общо казано. Да кажеш „уиски“ е все едно да кажеш „доктор“.

 whisky-glass

В любимия си бар сте, с приятна компания, вашата музика и точната атмосфера…. А срещу вас е човекът, който прави вечерта интригуваща.

Пристига сервитьорът и ви подканя за поръчки. В желанието си да впечатлите компанията и почти без да се замисляте казвате „уиски“…без да сте подготвен за последващите, уточняващи въпроси:

 

Какво уиски обичате? Скоч, бърбън, ирландско…?

Какъв да бъде скочът – едномалцов или блендид?

Едномалцовият скоч от Спейсайд, Кембълтаун или Айла да бъде?

 

Под заинтригуваните погледи на компанията и не без помощта на сервитьора, успявате да поръчате „едно голямо“ едномалцово уиски от Айла (Lagavulin) и с облекчение връщате вниманието си към човека, заради когото така уверено поръчахте уиски, без да очаквате поредния въпрос:

Интересно, защо си поръча точно това, какво ти харесва в него?

Колкото и абсурдна да е описаната история, не искате да бъдете главно действащо лице в нея. Сигурни сме, че искате да знаете повече.

 

Уиски е много общо казано.

Да кажеш „уиски“ е все едно да кажеш „доктор“.

Думата „доктор“ създава асоциация за лекуващ лекар или може би за научна степен, но все още не става ясно какво лекува този доктор или доктор на какви науки е. По същия начин може да кажем, че „уиски“ е алкохолно питие, което е направено от зърно и е отлежало.

Произходът на наименованието „уиски“ е от келтското uisce beatha, което означава вода на живота. То навлиза в ирландския келтски като uisce и шотландския келтски като uisge. В староанглийски език се използва usquebough, whiskybae, като впоследствие уиски става абревиатура на whiskybae. В повечето случаи напитката (извън някои екстравагантности) се прави само от зърнени култури, като те може да са царевица, ечемик, ръж и пшеница или от комбинация между тях. А знаете ли каква е разликата между whisky и whiskey?

Това, което прави уискито уникална напитка е процесът на отлежаване в бъчви. Там то „приема“ аромата на дървото и съставките от други напитки, отлежавали в бъчвата преди да бъде налято (шери, вино, бърбън, др.). В процеса на дестилация се получава етанол, който не е много по различен от този, от който се прави водка например.

 

Ами каква е разликата, тогава?

За да се даде отговор на въпроса как се прави уиски, трябва да се уточни за кое уиски става въпрос -  за шотландското, ирландското, американското, японското или друго. Мястото, продуктите, процесът на дестилация, и начинът на отлежаване формират уникалността и разнообразието на напитките в света на уискито.

Темата е широка и вълнуваща. Само тази статия няма да е достатъчна, за да се потопим в атмосферата на дестилацията на уискито. Затова отделно ще разгледаме как то се произвежда в Шотландия, Ирландия, САЩ и Япония.