Ракия


Ракия - питие с традиции и история
Ракията не е просто силна алкохолна напитка – тя е сърцето на балканската традиция. От гроздова до сливова, от смокинова до кайсиева, всяка глътка ракия разказва история.
В Drinklink ще откриете селекция от висококачествени ракии, включително ракия Бургас 63, Сунгурларска ракия, дюлева ракия и сръбска ракия.
Каква е историята на ракията?
Историята на ракията е дълбоко вплетена в балканските култури. Счита се, че първите дестилации на плодови ферментации са се случвали още през XI век на територията на България.
Най-ранните доказателства за варене на ракия у нас идват от крепостта Лютица край Ивайловград.
С времето, чрез контактите с арабски и турски култури, технологията се усъвършенства, а самото наименование "ракия" произлиза от арабската дума "арак" (означаваща "пот") – препратка към процеса на дестилация.
През вековете ракията се утвърждава като неизменна част от бита на българина. Присъства както на сватби, така и на помени. В различни райони на страната се е наложило специфично приготвяне и дори названия – "гроздовица", "джибровица", "гюльовица".
Какви са характеристиките на ракията?
Основната характеристика на ракията е нейният плодов произход. Според вида на използваните плодове, ракията може да бъде:
● гроздова ракия – най-разпространената, с плътен и балансиран вкус
● сливова ракия – популярна в Троянско и Западна България, често отлежала в дъбови бъчви
● дюлева ракия – с фин аромат и деликатна сладост
● смокинова ракия – характерна за Южна България
● кайсиева ракия – ароматна и мека на вкус
● мускатова ракия – с ясно изразени винени нюанси
Освен класическите видове, предлагаме и уникални предложения като ракия от смокини, ракия от дюли и ракия от кайсии – за любителите на по-екзотични вкусове.
Регионални специфики придават допълнителен колорит – поморийска ракия със силен гроздов профил, Сунгурларска ракия с наситен аромат или ракия Бургас 63 – култова марка със запазен стил и мекота. Сръбската ракия също намира своето място в Drinklink, предлагайки балканска традиция с характерен плодов вкус.
Как се произвежда ракия?
Процесът започва с подбора на добре узрели плодове с висока захарност. След измиване и мачкане, те се оставят да ферментират в подходящи условия. Получените джибри или пращина се дестилират в медни казани, често на дърва, като първият извлечен алкохол ("първак") се отделя поради високото съдържание на метанол.
Следва основната дестилация, при която се отделя сърцевината – истинската ракия. В някои случаи се прави и повторна дестилация ("препек"), с което се повишава чистотата и мекотата на напитката. При някои стилове, например гюльовица или анасонлийка, се добавят аромати още по време на дестилация. Всеки етап от производството – от подбора на плодовете до внимателното контролиране на алкохолния градус – влияе върху крайния вкус и аромат на ракията.
Какъв е вкусът на ракията?
Вкусът на ракията зависи от плодовете, метода на дестилация и отлежаването. Добрата ракия е балансирана, без горчивина, с ясно изразен аромат на плодовете, от които е направена.
Например сливовата ракия е по-тежка и с дълбочина, докато дюлевата е по-фина и нежна. Отлежалата ракия придобива кехлибарен цвят и дървесни нотки от бъчвите.
Греяната ракия, пък, се сервира през зимата, с добавки като мед, черен пипер или карамфил.
Сред нашите предложения ще откриете както свежи и леки мускатови ракии, така и отлежали сливови ракии с характерен дъбов нюанс.
Ракията е не просто напитка, тя е част от културното наследство на България и Балканите. В Drinklink ще откриете внимателно подбрани марки, подходящи за всякакъв повод.















