Ракия

Филтри
Сортиране:

97-109 от 109 продукта

Рубаят Мускатова - Ракия - DrinkLink
Рубаят Мускатова
Разфасовка: 700 ml
29,80 лв. /15,24 €
Изчерпано количество
The Alchemist Muscat Pamid Gewürztraminer - Ракия - DrinkLink
The Alchemist Muscat Pamid Gewürztraminer
Разфасовка: 500 ml
40,80 лв. /20,86 €
Изчерпано количество
The Alchemist Pamid Gewürztraminer - Ракия - DrinkLink
The Alchemist Pamid Gewürztraminer
Разфасовка: 500 ml
40,80 лв. /20,86 €
Изчерпано количество
Ракия Фамилия Резерва 1989 - Ракия - DrinkLink
Ракия Фамилия Резерва 1989
Разфасовка: 700 ml
309,00 лв. /157,99 €
Изчерпано количество
Ракия Юбилейна Сливова - Ракия - DrinkLink
Ракия Юбилейна Сливова
Разфасовка: 500 ml
81,00 лв. /41,41 €
Изчерпано количество
Стара Троянска Сливова с две юзчета - Ракия - DrinkLink
Стара Троянска Сливова с две юзчета
Разфасовка: 500 ml
35,69 лв. /18,25 €
Изчерпано количество
Отлежала Троянска Сливова с чаши - Ракия - DrinkLink
Отлежала Троянска Сливова с чаши
Разфасовка: 700 ml
23,40 лв. /11,96 €
Изчерпано количество
Ракия Прасковена - Ракия - DrinkLink
Ракия Прасковена
Разфасовка: 500 ml
19,40 лв. /9,92 €
Изчерпано количество
Ракия Вишнева - Ракия - DrinkLink
Ракия Вишнева
Разфасовка: 500 ml
18,80 лв. /9,61 €
Изчерпано количество
Zlatna Kajsija - Ракия - DrinkLink
Zlatna Kajsija
Разфасовка: 700 ml
34,19 лв. /17,48 €
Изчерпано количество
Zlatna Dunja - Ракия - DrinkLink
Zlatna Dunja
Разфасовка: 700 ml
29,23 лв. /14,95 €
Изчерпано количество
Ракия Рубаят Специална Гроздова Ракия 25 YO - Ракия - DrinkLink
Ракия Рубаят Специална Гроздова Ракия 25 YO
Разфасовка: 700 ml
150,00 лв. /76,69 €
Изчерпано количество
Ракия Рубаят Люта с чушка - Ракия - DrinkLink
Ракия Рубаят Люта с чушка
Разфасовка: 700 ml
29,80 лв. /15,24 €
Изчерпано количество

Ракия - питие с традиции и история

 

Ракията не е просто силна алкохолна напитка – тя е сърцето на балканската традиция. От гроздова до сливова, от смокинова до кайсиева, всяка глътка ракия разказва история.

 

В Drinklink ще откриете селекция от висококачествени ракии, включително ракия Бургас 63, Сунгурларска ракия, дюлева ракия и сръбска ракия.

 

Каква е историята на ракията?

 

Историята на ракията е дълбоко вплетена в балканските култури. Счита се, че първите дестилации на плодови ферментации са се случвали още през XI век на територията на България.

Най-ранните доказателства за варене на ракия у нас идват от крепостта Лютица край Ивайловград.

 

С времето, чрез контактите с арабски и турски култури, технологията се усъвършенства, а самото наименование "ракия" произлиза от арабската дума "арак" (означаваща "пот") – препратка към процеса на дестилация.

 

През вековете ракията се утвърждава като неизменна част от бита на българина. Присъства както на сватби, така и на помени. В различни райони на страната се е наложило специфично приготвяне и дори названия – "гроздовица", "джибровица", "гюльовица".

Какви са характеристиките на ракията?

 

Основната характеристика на ракията е нейният плодов произход. Според вида на използваните плодове, ракията може да бъде:

 

     гроздова ракия – най-разпространената, с плътен и балансиран вкус

     сливова ракия – популярна в Троянско и Западна България, често отлежала в дъбови бъчви

     дюлева ракия – с фин аромат и деликатна сладост

     смокинова ракия – характерна за Южна България

     кайсиева ракия – ароматна и мека на вкус

     мускатова ракия – с ясно изразени винени нюанси

 

Освен класическите видове, предлагаме и уникални предложения като ракия от смокини, ракия от дюли и ракия от кайсии – за любителите на по-екзотични вкусове.

 

Регионални специфики придават допълнителен колорит – поморийска ракия със силен гроздов профил, Сунгурларска ракия с наситен аромат или ракия Бургас 63 – култова марка със запазен стил и мекота. Сръбската ракия също намира своето място в Drinklink, предлагайки балканска традиция с характерен плодов вкус.

Как се произвежда ракия?

 

Процесът започва с подбора на добре узрели плодове с висока захарност. След измиване и мачкане, те се оставят да ферментират в подходящи условия. Получените джибри или пращина се дестилират в медни казани, често на дърва, като първият извлечен алкохол ("първак") се отделя поради високото съдържание на метанол.

 

Следва основната дестилация, при която се отделя сърцевината – истинската ракия. В някои случаи се прави и повторна дестилация ("препек"), с което се повишава чистотата и мекотата на напитката. При някои стилове, например гюльовица или анасонлийка, се добавят аромати още по време на дестилация. Всеки етап от производството – от подбора на плодовете до внимателното контролиране на алкохолния градус – влияе върху крайния вкус и аромат на ракията.

 

Какъв е вкусът на ракията?

 

Вкусът на ракията зависи от плодовете, метода на дестилация и отлежаването. Добрата ракия е балансирана, без горчивина, с ясно изразен аромат на плодовете, от които е направена.

 

Например сливовата ракия е по-тежка и с дълбочина, докато дюлевата е по-фина и нежна. Отлежалата ракия придобива кехлибарен цвят и дървесни нотки от бъчвите.

 

Греяната ракия, пък, се сервира през зимата, с добавки като мед, черен пипер или карамфил.

 

Сред нашите предложения ще откриете както свежи и леки мускатови ракии, така и отлежали сливови ракии с характерен дъбов нюанс.

 

Ракията е не просто напитка, тя е част от културното наследство на България и Балканите. В Drinklink ще откриете внимателно подбрани марки, подходящи за всякакъв повод.

Имате ли навършени 18 години?

Ние подкрепяме отговорната консумация, а вие трябва да потвърдите, че сте над 18-годишна възраст преди да продължите към нашия магазин.

Процент на доволните клиенти за последните 365 дни:

Powered by Customer Thermometer