Шампанско









Шампанско – изисканата искра на празника
Няма нищо по-елегантно и празнично от звука на отваряща се бутилка шампанско. Символ на лукс, празник и стил, шампанското е сред най-престижните вина в света. То не е просто пенливо вино – шампанското е напитка с история, традиция и строго регулиран произход.
В Drinklink ви предлагаме богата селекция от утвърдени марки като Moet & Chandon, Dom Perignon, Veuve Clicquot, Armand de Brignac, Jacquart, Piper Heidsieck, Ruinart, Chandon и още много други, които са синоним на класа.
История на шампанското – от римляните до кралете
Произходът на шампанското започва още през V век, когато римляните засаждат лозя в региона на Шампан във Франция.
През Средновековието виното от Шампан започва да се сервира на коронациите на френските крале в Реймс, като така започва неговата асоциация с кралския двор и аристокрацията.
Въпреки че легендите приписват откриването на пенливото вино на монаха Дом Периньон, истината е, че процесът се е развивал постепенно. В началото мехурчетата са били нежелан ефект, но с времето британският пазар оценява уникалността на газираното вино, а френските производители започват съзнателно да го произвеждат така.
В XIX век, благодарение на иновации от изби като Veuve Clicquot, Moet & Chandon и други, се създава методът méthode champenoise, с който днес се прави автентично шампанско.
Производство – традиция и прецизност във всяка бутилка
Истинското шампанско се произвежда само в региона Шампан и само по строго определени правила. Основните сортове грозде са Chardonnay, Pinot Noir и Pinot Meunier, които се събират, ферментират и вторично ферментират в бутилка. Именно тази вторична ферментация създава характерните мехурчета.
След ферментацията бутилките се съхраняват хоризонтално, преминават през процес на ремюаж (въртене), а после през дегоржаж – отстраняване на утайките.
Последната стъпка е добавяне на т.нар. дозаж – смес от вино и захар, която определя степента на сладост. Всичко това се прави ръчно или с висока прецизност, за да се запази качеството и характера на всяка бутилка.
Вкусът и ароматът на шампанското – фин баланс и елегантност
Шампанското се отличава с изключителен ароматен профил – от цитруси, зелени ябълки и круши до нотки на тост, бриош и мед. Вкусът му може да бъде лек и освежаващ или комплексен и богат, в зависимост от времето на отлежаване и стила на производителя.
Най-популярният стил е Brut, с минимално количество захар, който балансира между свежест и структура. Сред по-сладките варианти са Demi-sec и Sec, докато Extra Brut и Brut Nature са предназначени за ценителите на изключително сухо шампанско. Тези нюанси правят шампанското подходящо както за аперитив, така и за съчетание с различни ястия – от морски дарове до десерти.
Разновидности на шампанско – повече от едно лице
Сред най-популярните разновидности е Blanc de Blancs – шампанско, направено изцяло от Chardonnay. То е елегантно, минерално и отлично за стартиране на вечерта. От друга страна, Blanc de Noirs се прави само от червени сортове грозде (Pinot Noir и Pinot Meunier) и има по-плътна структура и кадифен характер.
Розе шампанско печели все повече почитатели със своята романтична визия и плодови нюанси. То се получава чрез кратка мацерация на кожите на червените сортове или чрез добавяне на малко количество червено вино към бялото шампанско. Марки като Moet-Chandon Rosé, Ruinart Rosé и Veuve Clicquot Rosé са синоним на стил и изисканост.
В Drinklink ще откриете внимателно подбрана селекция от световноизвестни имена като Dom Perignon, Moet & Chandon, Veuve Clicquot, Piper Heidsieck, Bernard Remy, Jacquart, Tribaut, Dumenil, Montaudon, Nicolas Feuillatte, Chandon, De Venoge, Pannier и други.











