Ирландия е вече призната като първото място в света, в което се е дестилирало уиски. Това се случва около 9-10 век. Въпреки че на „айриш“, както се нарича „водата на живота“ от тази страна, се падат по-малко от 4% от световното производство на уиски, има представители, достойни за уважение и с вплетени много традиции. Един такъв виден представител е Connemara 12 г. Марката е известна с това, че е първото опушено ирландско уиски, но преди да Ви разкажа за нея, бих желал да Ви споделя интересни и исторически факти за Конемара. Регионът се намира в западна Ирландия и е кръстен на името на старите племенни групи Конеми, които владеели крайбрежието на острова откъм Атлантическия океан. От там идва и цялото наименование конемите - от морето или Конемара. Скалисто-блатистата област, осеяна с реки и езера, вдъхновява  писателя Оскар Уайлд да я нарече „ дивата красавица“. Именно в региона на графство Голуей, където се намира и Конемара, се добива най-наситеният и висококачествен зелен мрамор, от който се правят както настилки, така и съдове за бита, дори и бижута. Точно затова бижуто, което представяме днес, е бутилирано в красиво тъмнозелено стъкло с кехлибарен оттенък.

Конемара 12 г. се произвежда със спирт от дестилерия Кули /понастоящем Килбеган/, преустроена през 1987 г. от стар завод за картофен спирт – отварям скоба, че в традиционната местна спиртна напитка „потин“ или „пойтин“, основният спирт е от кореноплодни, но това е една дълга история, свързана с борбите за независимост на Ирландия от Короната, затварям скобата. Интересното за Кули е, че се дестилира два пъти за разлика от традиционните ирландски практики на тройната дестилация. Отлежава само в бърбън бъчви и на тях се дължи бледо кехлибареният цвят на уискито.  И преди да се впусна в органолептичен анализ, искам да споделя, че Конемара печели през 2009 г. приз за най–добро ирландско уиски в света, а до наши дни - за 13 години има над 20 медала от най-престижни световни форуми за високоалкохолни напитки.

Ако държите бутилка от Конемара 12 в ръка, се подгответе за едно различно пътешествие, едновременно напомнящо на почерка от уискита от о. Айла, но в същото време и много различно. Затова и ако правите сравнения, ще останете разочаровани. Както споменах, Конемара е първият опушен айриш сингъл малц. Опушеността в  него е наполовина на тази на класическите торфени чудовища - 15- 20 ppm. Без следи от тежки мазни нотки, йод, бинт, въглища и прочие, характерни за световноизвестните представители от Айла.

Опушеноста в Конемара 12 е със стил вътрешноконтинентален или по-скоро планински дим. Торфът, с който е сушен ечемикът, е с високо съдържание на листна и коренна маса и без следи от морски флора и фауна. Именно това прави разликата в стиловете на островен и планински торф.

Нос: Нежен и балансиран торфен дим, печени зеленчуци, месо на барбекю и цитруси

Небце: Средно леко тяло, дължащо се на 40 % ABV , тютюн, печено месо, препечен малц, лимонено – портокалови нотки / от екс бърбън бъчвите/, пипер

Финал: Дълъг финал, мек и непарещ , нотки на лагерен огън, отново печени плодове , кремообразна сладост. Много продължителен.

За обобщение искам да споделя, че Конемара 12 е едно напълно завършено и хармонично уиски. Въпреки че е опушено, не трябва да се сравнява с торфените чудовища от островите на Шотландия. Конемара има свой стил, характер и прочит в многообразието на торфените уискита. Затова до каквато и бутилка да се докоснете, дали ще бъде 12 г. версия, дали ще бъде рядката 10 г. или NAS версиите на Конемара, Ви очаква едно приятно преживяване. Уискито е подходящо за консумация през всички сезони и в съчетание с печени меса и пушени морски дарове. Разбира се, винаги в добро настроение и сред приятели.

Slainte , gártha , cheers или просто Наздраве!