The Dalmore – лукс в дъбови бъчви, неповторимо пътешествие за небцето, неподражаем вкус, проникващ във всяка клетка на тялото и събуждащ несравним с нищо друго водопад от усещания. Луксозната марка шотландско сингъл малц уиски е наслада за всички сетива. Съчетава в сърцевината си опияняващи вкус и аромат, примамлив кехлибарен цвят и елегантна бутилка с изящно изображение на сребристи еленови рога, то е естествен избор за ценителите.

 

Емблемата съвсем не е случайна

Тя, както уискито, има своя неподправена история. Стара легенда разказва как в далечната 1263 година предшественик на семейство Макензи (едни от производителите на уискито) спасил живота на крал Александър III от свиреп елен по време на лов и получил в знак на благодарност рядката възможност да постави на своя герб кралска емблема – сребърните еленови рога. Днес те гордо и величествено, подобно на кралска корона, украсяват всяка бутилка с ценната течност и разказват без думи, само с трептящия си сребърен блясък, старата история за наградените смелост и мъжественост.

 

Името Dalmore, в превод от келтски – голяма поляна, произхожда от местоположението на дестилерията – живописна равнина, известна с отглеждането на ечемик, в Алнес, Шотландия, близо до лъкатушещите води на река Авреон.

 

Дестилерията The Dalmore...

...е издигната на мястото на стара ферма с мелница, закупена през 1839 г. от сър Александър Матисън, видял изключителен потенциал в ниския данък върху дестилацията на уиски, златните насаждения с ечемик и студената, богата на торфени аромати вода на езерото Loch Morie, допринасяща за специфичния пикантен вкус на уискито.

 

Дестилерията е отдавана под наем на семейство Съндърланд, а след  1867 г. – на братята Маккензи. Разрушена през Първата световна война, когато е използвана не по предназначение, а за сглобяване на мини, тя се възражда през 1922 година като феникс от пепелта и руините. След 1960-а, в годините на сливания и фалити, дестилерията преминава в различни ръце, запазвайки своя уникален характер.

The-Dalmore-Distillery

Днес е собственост на Whyte & Mackay. Гледаща към необятното море, прегърната от соления морски бриз, тя е райското място с най-подходящите условия за продължително отлежаване на уиски.

 

Отлежало в дъбови бъчви от американски и европейски дъб, в които по традиция са отлежавали бърбън и сладко Олоросо, уиски The Dalmore носи в себе си нежни нотки на предхождащите питиета и се превръща в уникален на вкус еликсир.

 

Дестилерията The Dalmore е рай и сбъдната мечта за колекционерите. Лимитирани издания в малки луксозни бутилчици се продават на търг за внушителни суми. Най-луксозната към момента серия The Dalmore Paterson Collection, състояща се от 12 уникални вкуса, дело на мастър дестилъра на компанията Ричард Патерсън, придружавана от историята за създаването на бутилките, се продава в Лондон за 987 500 паунда.