Малките неща обикновено остават незабелязани, но често са определящи. Изборът на чаша за любимото уиски е жизнено важен за всеки запален фен, въпреки, че в очите на непросветените, може да изглежда като вид снобизъм.

tulip-glass-caol-ila-12-yo

Вярвате или не, чашата, която изберете може да подсили насладата или да обезличи елексира в нея. Разбира се, със съвсем бегли познания може да избегнете това и да изпитате пълното удоволствие от "водата на живота".

Най-често срещаните и използвани чаши за отлична дегустационна картина са:

ЧАША С ФОРМА НА ЛАЛЕ

Наричана още докерска, чашите с форма на лале (луковица) са най-предпочитаният избор от дегустатори и мастър блендъри, както и от всички уиски ценители. Защо я наричат също докерска? (разберете в книгата на Гаро Узунян) Предимството на този вид чаша е, че е с дълго тяло, което не позволява лесното смесване на миризми от околната среда. В същото време, тя концентрира намиращите се вътре аромати на върха, заради стеснения й ръб. Абсолютно подходяща и задължителна за сингъл малц уиски.

 

ЧАШАТА ЗА УИСКИ GLENCAIRN

glencairn-glass

Прилича на чашата лале, но е направена от малко по-дебело стъкло. Също така е взето дизайнерско решение да е по-стабилна, да бъде без "столче", а с тежка плътна основа. Принципът на завихряне на течности и концентрацията на аромати е абсолютно сходна с чашите тип "лале". Glencairn се ражда през 2001 година, след дълъг процес на работа, в който взимат участие и 5 мастър блендера от водещи уиски компании в Шотландия. През 2006г. печели наградата на Кралицата за иновации. Чашата е с различна вместимост - от 115мл. за Шотландия и Ирландия до 175мл. за САЩ и Канада. Абсолютна чаша за уиски и само за уиски, тя е неизменен помощник при оценяване и задължителен атрибут на всеки уиски ценител. 

 

Източник: Уиски хроники част първа - Шотландия на Гаро Узунян.

Още 4 различни чаши за уиски описва в единствената по рода си книга от български автор и на български език дипломираният уиски експерт в Edinburgh Whisky Academy - Гаро Узунян. А тук можете да откриете нашите предложения за иделния подарък за всеки уиски ценител.