Продължаваме нашата серия от дегустации с небезизвестния Гаро Узунян. Днес ще направи крачка в страни от света на уискито и ще ни разкаже за една нова марка доминикански ром с кубински корени.

 

Лятото е още далеч, но вие готови ли сте за нещо ново от света на рома. Ако трябва да говорим по- конкретно- от семейството на доминиканския ром. Всеки любител на тази напитка, на един дъх, би ви изредил имената, известни като „Трите Б-та”, произведени в Доминиканската република- Brugal, Barceló и Bermudez, но на пазара вече има чисто нов играч- Relicario Superior. Точно с него ще се запознаем в следващите редове, но преди това нека споменем най- основните стилове ром: Карибски , Френски и Капитански / Британски/. 

Ромът Relicario не влиза в нито една от тези категории; той е лек, подобен на събратята си от Панама и може да се причисли в т.нар. нова група на испанския стил ром. Последната, вече е много търсена по световните пазари и разбира се, е най-бързоразвиващата се категория. Какво прави толкова различен и превъзходен,  както е закодирано в името му, Relicario Superior. Като за начало, от дестилерия наемат кубинският мастер-дестилър Хуан Алберто Алварес, който е с над 20 години опит в индустрията и донася със себе си кубинското ноу-хау. За да се направи по– лек спирт, се прибягва към сравнително къса ферментация на тръстиковия сок, като се добавят селектирани дрожди, произведени в самата дестилерия. При дългата ферментация може да се развият сложни тежки и дори канцерогенни съединения, затова се предпочита тази до 24 часа. Дестилатът последователно се дестилира през колона и медни казани, което допринася за още по- лекия и ефирен спирт. След това се оставя да отлежи по системата Солера в дъбови бъчви, в които преди това е имало бърбън и са с размер 225л. Relicario Superior е бленд от отлежали дестилати между 5 и 10 години, като преди да се налее в бутилки отлежават още 6 месеца за т.н „сватба“, а ето ароматите и вкусовете, които се получават след толкова сложна технология на производство и отлежаване.

На първо място, искам да отбележа, че това не е ром на аромат и по- скоро подобно на уиски, на вкус.

На нос се откриват свежи плодове, като праскова, маракуя, кайсия, лимонов пай и кокос. После се усеща изненадващият аромат от дъб и съвсем лека опушеност.

На вкус, дъбът се откроява по- отчетливо, сини сливи, ванилия, бадеми и лека пикантност. Банан и какао, като цялостното усещане е за сух и не много дълъг финал.

Като цяло, Relicario Superior е един добре балансиран и приятен ром за пиене, в елегантна бутилка. Може да се съчетае чист, с пура, черен шоколад, а за любители на коктейли- от него биха се получили прекрасните Мохито, Кайпириня и Дайкири, във всичките им класически или модерни версии.

Искам да споделя една лесна рецепта за дайкири с бъз, която мисля, че ще ви се понрави: 50мл. Ром Relicario Superior, 15мл. сок лайм, 20мл. сок от бъз цвят. Разбийте в шейкър и поднесете в чаша от мартини.

Ние от Уиски Бар „СандъкЪ“ и Bulgarian Whisky Academy Ви желаем смело пътешестване в необятния свят на уискито и както биха казали истинските шотландци с вдигнати чаши: „Slàinte Mhath!“

Модератор: Гергана Анделова

Дегустацията проведе Гаро Узунян

 

Специално предложение 30% отстъпка за ром Relicario Superior до 31 Март 2022 г.