В последните години не сме ставали свидетели на по-завладяващ и по-коментиран сериал от „Игра на тронове“. Разбира се, има причини, поради които той се превърна в изключителна сензация и една от тези причини е, че освен заплетен и непредсказуем сюжет, „Игра на тронове“ ни дава така необходимия ни адреналин и задоволява жаждата ни за приключения.

Дългата пауза между седми и осми сезон, на вече легендарната поредица, не успя да спре ентусиазма на феновете. И докато ние седим и кротко си чакаме появата на последния осми сезон, Diageo и HBO използваха времето си за създаването на лимитирана серия едномалцови уискита, посветени на The Game of Thrones. Не, това не са просто бутилки с визията на “Игра на тронове“. Всяко уиски представлява едно от кралствата във Вестерос и неговите вкусови характеристики са убийствено близки до тези на конкретния дом.

got-malts-collection

Всеки гледал „Game of Thrones” e запленен от отдалечеността и мистерията на Нощна стража (The Night’s Watch). Там винаги има мистика, неяснота, напрежение, адреналин, предизвикателства и какво ли още не. Съвсем логично, Нощна стража е представена от Oban Bay Reserve 43% ABV. Какво по-подходящо за пазителите на Вала от непроницаемата черна бутилка, която не издава какво се крие в нея, докато не я отвориш? Но символиката не свършва дотук. Дестилерията Обан е географски разположена в подножието на стръмна скала на границата между западен Highlands и островите на Шотландия. Да, това уиски идва директно от Вала. Дори клетвата на черните братя е изписана на гърба на бутилката. Имате ли смелостта да го опитате?

Старките, тези сурови и смели пазители на Севера, имат твърд и непоклатим характер. Едва ли за този дом има по-точен представител от Dalwhinnie Winter's Frost. Нека ви обясним защо смятаме така. Dalwhinnie е най-високо разположената дестилерия в Шотландия. Освен това тя е отдалечена от всичко и всички, точно като Северът. Обзалагаме се, че всеки имал честта да седне на масата в тронната зала на Зимен хребет би искал да отпие от  Dalwhinnie Winter's Frost и да вкуси неговия аромат на мед и свежи смокини, допълнително подплатени от пъстрите плодови нотки.

Какво отличава Ланистър от останалите домове във Вестерос? Всичко – те са изключително богати и винаги си плащат дълговете, обичат помпозността и бляскавото, винаги се стремят да се покажат като нещо повече от останалите. Е, Lagavulin 9 Year Old се вписва чудесно в картинката. Ако има уиски, което да задоволи изтънчения вкус на Церсей Ланистър, то обзалагаме се, че това е Lagavulin 9 Year Old.  Толкова сме сигурни, че неговите опушени нотки, перфектно съчетани с аромата на ванилия и карамелизиран банан, ще са по-вкуса на всеки горд носител на името Ланистър, че сме склонни да станем слуги в Скалата на Кастърли, в случай, че грешим.

Грейджой са господарите на Железните острови и не обичат да служат на никой, без значение от неговото положение и фамилия. Точно като народа, кланящ се на Удавения бог, уискито Talisker Select Reserve е със свой собствен характер. Твърд характер. Това сингъл малц уиски идва от бреговете на остров Скай и неговият буен нрав е само отчасти укротен от аромата на шоколад и плодове. От друга страна, карамелените нотки и съвсем леката пиперливост на люти чушлета са онзи елемент, който напомня за необуздаността на железнородните.

Ако има дом във Вестерос, който може да се мери по богатство и военна сила с Ланистър, то това със сигурност е Тирел. Като владетели на Планински рай, те държат в ръцете си най-плодородните земи в цял Вестерос. В тази колекция от уискита, посветена на „Игра на тронове“, House Tyrell е представяна от Clynelish Reserve. Дестилерията Clynelish също е разположена в планински рай, сгушена между пасища и планински хълмове, тя пресъздава домът на Тирел с Clynelish Reserve, което се отличава с аромат на екзотични плодове като папая и манго. Има лек послевкус на ванилия и цялостното усещане е за изпъстрен със свежест и топлота вкус и атмосфера. Не, не е случайно, че на етикета на Clynelish Reserve има роза.

Кралското семейство заслужава кралско уиски. Royal Lochnagar 12 Year Old е уискито, прилягащо най-добре на дома Баратеон. Дестилерията Royal Lochnagar е сертифицирана с кралски декрет през далечната 1848 година от кралица Виктория и принц Албърт. Леките дъбови нюанси и нотките на ванилия и кафе са специфични и изискани. Точното уиски за едно кралско семейство.

Всички знаем как замъкът на семейство Тъли е господарят на речните земи. По същия начин дестилерията Singleton е станала емблематична за бреговете на река Фидих и гористите хълмове на Дъфтаун. Палитрата от вкусове, съчетани в Singleton of Glendullan Select е богата на аромати – карамфил, портокал, червени боровинки, ванилов чийзкейк и подправки. Уиски свежо като сутринта, посрещната на речния бряг.

Огънят и свирепостта на Targaryen са това, заради което всички ги обичаме. Tова е и причината да обичаме Cardhu Gold Reserve. Според нас в дестилерията Cardhu наистина са големи фенове на Денерис Таргариен. Уискито им има богат карамелен характер, аромат на препечени ябълки и на препечени подправки. Сякаш някой от драконите на Денерис им е помогнал да постигнат този уникален по рода си шедьовър.

Както сами виждате лимитираната серия малцови уискита, предоставени от Diageo и HBO не само ви дава възможност да се насладите на едни от най-добрите малцови уискита, но и да държите целия Вестерос в ръцете си. Сега е моментът да преначертаете границите!