В света на виното има два вида розе – розе от Прованс и всички останали розета. Защо това е така лесно може да се обясни. Прованс е неговото родно място. Розето е родено там, където лятото е много горещо и растат основно червени сортове грозде. Какво оставало на французите ли? Ами да произведат червено вино, но по бяла технология и така на бял свят се появило ефирното провансалско розе: свежо и добре охладено, то замествало отлично бялото в горещините, но структурата му издавала, че принадлежи към червените вина. Именно в това се състои разликата между провансалското розе и останалите розета, получени по „метода на кръвопускане“, чрез който всъщност се концентрират червените вина. Но за това ще ви разкажем някой следващ път…

 

Наистина са малко производителите в България, които правят розе по технологията за розе, използвана в Прованс. Затова с особена радост ви представяме едно от най-привлекателните и пивки примерни – Levent Rose Grand Selection на едноименната русенска изба.

levent-rose-grand-selection

Избата и винарската къща Левент се намират на едно от най-красивите места в Русе, в подножието на телевизионната кула на града, построена на хълма Левент табия, напълно запазено турско военно укрепление от края на XVIII век. Днес обаче там се помещава кокетната винарна заедно с елегантен ресторант, където в незабравима обстановка можете да опитате подбрани местни деликатеси заедно с прекрасните и свежи вина на ВК Левент. Ризлинг, Tраминер, Врачански мискет, Совиньон блан и Шардоне са звездите сред белите сортове, но освен тях Левент ще ви очароват с плодови червени мерло и каберне, както и фантастичното  розе от френския сорт Гренаш, което е в нашия фокус сега.

 

Още от цвета, определян като нежно прасковено-розов, до сатенено гладкия вкус на класическия за розе сорт Гренаш, всичко в това вино е ефирно и елегантно, доближавайки се и дори надминавайки най-добрите образци от Прованс. Но за да го усетите трябва да го опитате!