Един човек, който не се влияе от тенденциите, а е отдал по-голямата част от живота си на колекционерското си хоби, е предприемачът и съосновател на The Whisky Exchange Сукиндер Синг. Настоящ собственик на впечатляваща колекция от 10 000 редки малцови уискита, Синг започва с колекционирането на монети и марки. Впоследствие той продължава да събира дребни вещи, а именно миниатюри. Само че стойността на миниатюрите драстично се различава от тази на марките - и Синг го знае.

Springbank и колекцията на Синг

Една специална 50-милилитрова бутилка от колекцията на Синг определено ще остане в историята. Уиски миниатюрата Springbank (1919 г.) постави рекорд за най-скъпа миниатюра, продадена на търг. За малката бутилка наддаваха на онлайн търг, проведен на сайта Whisky.Auction.

Колекцията на Синг, която води началото си от 1980 г., се състои от 400 стари и редки алкохолни миниатюри. Крайната ѝ цена е £56,732.95, а бележитата миниатюра Springbank е продадена за невероятните £6,440.

Колекционирането на миниатюри става все по-популярно

След паметния търг той изразява радост, че огромната му колекция, грижливо трупана повече от 40 години, е открила пътя си към нови домове като част от други колекции.

Десет бутилки от колекцията на предприемача достигат суми от £1,000 и нагоре, а брандът Glenfiddich поставя личен рекорд от £2,530 с  тяхното уиски Glenfiddich Special 50 мл от 1940 г.

Macallan Spiral Label (50 мл) от 70-те се продава за £2,185, а миниатюрата The Glenlivet 50 Years Old, част от The Winchester Collection и дестилирана през 1967 г., е купена за £1,552.50.

Изабел Греъм-Йол, директор на търговете в Whisky.Auction, отбелязва, че редките миниатюри са станали по-достъпни за потребителите, като началните оферти започват от £2 (US $2.75). Тя коментира още, че се забелязва истинско възраждане у ценителите на мънички уиски бутилки, което, от своя страна, им позволява да се докоснат до една нишова капсула на времето. Стандартните бутилки от 700 мл и 750 мл често се оказват твърде скъпи за много от ентусиастите, а популяризирането на миниатюри и тяхното колекциониране e добра алтернатива за познавачите на уиски.

Синг продава уиски колекцията си

През октомври 2019 г. 50-милилитровата бутилка Old Orkney Real Liqueur Whisky е продадена за £4,000, което, по това време, е нов световен рекорд за миниатюрите на търг. Но с настоящия рекорд, който Springbank бележи, ветеранът-колекционер Сукиндер Синг признава желанието си да продаде по-голямата част от колекцията си, запазвайки само една бутилка от всяка уиски дестилерия. По този начин той не цели да започне минималистичен лайфстайл, а се надява да отстъпи място за нови и вълнуващи придобивки. Защото колекционерът, също като вълка, нрава си не мени. А ако е обграден от винтидж алкохолни напитки, не му и трябва.