Никога не знаеш какво те очаква зад ъгъла, ако нямаш смелост да надникнеш.  Воден от любопитство, реших да се потопя из дебрите на втората по популярност тъмнa премиална напитка – Ромът. Именно тази тема ме отведе до далечната и малко позната държава, нахождаваща се в Централна Америка – Сан Салвадор. Един от любопитните факти, свързани със съвременните финанси е, че от 2021 официална валута, наред с американският долар е и криптовалутата Биткойн (BTC, XBT). Още по – голям интерес събуди в мен и фактът, че на българския пазар има ром, произведен в Сан Салвадор и за срещата ми с него ще споделя в следващите редове.

Дестилерия Cihuatan е първата, основана в Сан Салвадор и то едва през 2004 г. Дългата история на изобретяването на това питие е забулена в мистерии за точно място и година, но се смята, че е през 15-16 в. Нужен е бил голям ентусиазъм, хъс и старание на хората, работещи в тази нова дестилерия, да излязат на пазара и да се обозначат на световната карта на рома. Именно и това е техният основен мотив - черпят вдъхновение от изследователския дух на маите. Всички сме чували за техните постижения в науката, надминали времето, в което са съществували. Населението на Сан Салвадор се счита за преки потомци на древните маи и носители на тяхното наследство и традиции.

Още щом вземем в ръка рома Cihuatan Cinabrio 12 г. виждаме така характерните символи и цветове използвани от древната цивилизация. Преобладаващ червен цвят, използван за изобразяване на  Слънцето - върховния Бог, който е в основата на много древни религии, а тази на маите не прави изключение. Може да видим и птици, които също са се смятали за божествени създания - летейки те са били по близо до Бога Слънце.

Опитах се с няколко думи да припомня кои са маите, защото неведнъж работниците в дестилерията използват тяхното любопитство за вдъхновение в създаването на изцяло нов вид ром. Започвайки още от използване на най-модерни техники за отглеждане на захарна тръстика, контрол от семената до крайното растение, та  чак до непрекъснатия цикъл на 4 поредни дестилации. Този метод е считан за доста прецизен и дава възможност всички нежелани съставки в дестилата да бъдат сепарирани при преминаване през различните „етажи“ на колонните дестилатори. Това е и гордостта на Габриела Аяла – главен мастер дестилър и ръководител на екипа, който впоследствие блендира отлежания ром от бъчвите. Като заговорихме за бъчви, в дестилерията използват основно такива, в които преди това е отлежавал бърбън, както и чисто нови от американски бял дъб.

Cihuatan Cinabrio 12 г. попада в категорията отлежали ромове над 3 г. В състава му влизат дестилати от различни възрасти и отлежавали в разнообразни бъчви. Климатът и температурата в централно-американската държава спомагат за бързото съзряване и придаване на широк спектър от вкусове и аромати. Преди да споделя дегустационните бележки, бих желал да отбележа, че Cihuatan Cinabrio 12 г, не може да се оприличи на нито един от ромовете, които съм опитал - нито по вкус, нито по стил. Затова и подходих с любопитството на изследовател в един нов свят на вкусове и аромати.

На аромат:  Много плътен, силен и интензивен, направо експлозия. Затова е добре да бъде оставен да подиша. Тогава започват да се открояват зрели кисели плодове, дъб, препечен ананас, ядки.

На вкус: Цитруси, мед, канела, дъб, ядки. Интересно е, че нито един от вкусовете не е натрапчив и не взима превес над останалите.

Финалът е сравнително къс, но гладък, с цитруси и едва доловима ванилова сладост.

Като заключение за този ром бих споделил личното си мнение, че това е напитка, която изисква отношение, подобно на уиски. В никакъв случай Cihuatan Cinabrio 12 г не е „ изи дринк“, подобно на повечето сладки ванилови ромове от Карибите и позволяващи да се смесват по всякакъв начин. Деликатният характер и ненатрапчиви аромати и вкусове на Cihuatan Cinabrio 12г. подканва по-скоро да се пие чист или ако  ще бъде в коктейл, то да е много балансиран, за да се насладим максимално на този ром, произведен от наследниците на маите.

 

Ние от Уиски Бар „СандъкЪ“ и Bulgarian Whisky Academy Ви желаем смело пътешестване в необятния свят на уискито и както биха казали истинските шотландци с вдигнати чаши: „Slàinte Mhath!“

Модератор: Гергана Анделова

Дегустацията проведе Гаро Узунян

 

Специално предложение 25% отстъпка за ром Cihuatan Cinabrio 12г. до 03 Март 2023 г.