Стартираме серия от интересни откъси от единствената книга на български за почитатели на шотландското уиски - "Уиски хроники" от Гаро Узунян.

"Студената филтрация на уискито е тема, която разбунва духовете, наравно с темите за това, дали добавеният карамел влияе на вкуса и дали се усеща остатъчна сяра след дезинфекциране и обгаряне. В следващите редове ще споделя с вас технологии и факти, а вие сами ще решите, дали сте ЗА или ПРОТИВ филтрираното уиски.

.............................................................................................................................................................................................

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СТУДЕНАТА ФИЛТРАЦИЯ?

whisky-chronicles-garo-uzunyanУискито се охлажда от 0°C до 4°C и така се провокира отделянето на твърди частици от съдържащите се в него минерали, естери, протеини, мастни киселини. След това, течността (под налягане) се прекарва през фини филтри. Целият процес е скъп, но необходим, за да се запази търговският вид и бистротата.

През 2010г. не малка част от компаниите приеха да завишат градуса на бутилираните си малцове на над 46% ABV, водени от твърдението на специалистите, че чрез филтриране уискито губи значителен дял аромати и променя вкусовите си качества. Това твърдение е широко разпространено и битува, както сред потребителите, така и сред професионалистите в бранша. Опитите при сляпа дегустация обаче, са противоречиви, измененията във вкуса са незначителни и в голям процент от случаите филтрирано и нефилтрирано уиски не могат да бъдат различени. Затова спорове "За" и "Против" ще........"

Още по темата (а и по много други уиски теми) ще откриете в книгата на дипломирания уиски експерт в Edinburgh Whisky Academy - Гаро Узунян.