След като се запознахме с "А", в следващите редове ще вземем на един дъх останлите букви от началото на азбуката на силните напитки. Или иначе казано, да се готвят "Б", "В" и "Д". Не игнорираме буквата "Г", но не се сещаме за силна напитка, започваща с нея.

 

Името Бренди (Brandy) произлиза от холандската  дума brandewijn, която означава „изгорено вино“. Както си личи по името, бренди е напитка, която се получава при дестилация на вино или ферментирал сок от други плодове – ябълки, круши, череши, сливи, кайсии и т.н. Плодовете, от които се приготвя бренди, трябва да преминат през дестилационен процес. Ако са били само накиснати в гроздов спирт и след това подсладени, напитките не могат да се категоризират като бренди, а като ликьори. Брендито съдържа алкохол в диапазона от 36% до 60%.

brandy

makers-markБърбънът (Bourbon) е произведен в САЩ дестилат, от минимум 51% царевица, дестилиран на не повече от 80 %, налят в бъчва с не повече от 62.5 %, бутилиран с не по-малко от 40 %, като не съдържа оцветители и ароматизанти и отлежава в нови обгорени дъбови бъчви. Името произлиза от френската династия на Бурбоните, въпреки че точното вдъхновение за името е неясно. Претенденти за произход на името са окръг Bourbon в Кентъки и Bourbon Street в Ню Орлиънс, като и двете са наречени на династията на Бурбоните. Бърбън се дестилиран от 18-ти век. Устойчивото използване на термина „Бърбън“ започва в Кентъки през 1870 г.

 

Вермутът (Vermouth) e ароматизирано, подсилено вино, ароматизирано с различни растителни продукти. За подслаждането му могат да се използват само карамелизирана захар, захароза и гроздова мъст. За приготвянето на вермут се използват разнообразни билки, цветове, семена и плодове. Основна съставка за всеки вермут е алпийският пелин, като делът му в различните видове вермути може да достигне до 50 % от всички останали подправки. Освен пелин се използват и билките бял равнец (18%–20%), мента (9%–11%), канела (приблизително 10%), кардамон (7%–8%), бъз (5%–6%), индийско орехче (3%–5%) и много други. Добавките могат да бъдат най-различни, в зависимост от рецептата на вермута.

 

Името водка (vodka) произлиза от руското умалително за вода. Прави се  основно от зърнени култури -  ръж, пшеница, ечемик или от картофи, разрежда се с вода и се филтрира. За да бъде кристално бистра, напитката се филтрира през различни филтри от кварцов пясък и активен въглен. Напитката не отлежава в  бурета. Искате да разберете историята на водката? 

smirnoff-vodka-shot-glass