Представете си свежи ябълкови цветове, дъхави крушови градини, екзотични медени стафиди, хрупкави печени ядки и загадъчна джиджърова пикантност... А сега си представете експлозия от тези вкусове заедно, която подчинява всичките Ви сетива. Ето това е профилът на очарователния сингъл малц от шотландската дестилерията Glen Elgin. В продължение на поколения, това малко известно име придава своя отличителен вкус на един от най- известните блендове в света. За щастие и наслада на уиски любителите, днес привлекателно- меденият му характер се бутилира и самостоятелно.

Няма съвсем ясна теория за произхода на името, както на Дестилерията, така и на града, в който се намира. Някои твърдения са, че коренът вероятно идва от галски или келтски и означава „долина“ или „красиво място“. Във всички случаи, обаче, Елгин е чаровно градче, пазещо културно наследство за някогашно ранно християнско присъствие, близо до бреговете на река Лоси.

Разположена в живописния регион Спейсайд, известен с комплексните си, интензивни на сочна плодовост и съвършено балансирани малцове, дестилерията Glen Elgin има съвсем не бляскаво и дори малко противоречиво начало на живота си.

Създадена от Уилиям Симпсън- бивш мениджър на фамилната Glenfarclas и Джеймс Карли- местен банкер, и проектирана от легендарния архитект на уиски дестилерии в Шотландия- Чарлз Дойг, Glen Elgin официално стартира производство през 1900 г. Това, обаче се оказва не толкова добър ход, колкото изглежда на първо четене, тъй като съвпада с един от периодичните повратни моменти в уиски индустрията на рязък спад в интересите към Скоча. В резултат на събитията, Дестилерията е злополучно затворена, едва 5 месеца след отварянето си и продадена на търг за скромните £4,000 на частните купувачи „Glen Elgin- Glenlivet Distillery Co.“

След бавно функциониране, съпроводено с недобро снабдяване с прясна вода и отдалечеността от едва изградената железопътна мрежа, през следващите няколко години, собствеността преминава в опитните ръце на „JJ Blanche&Co.“- търговска алкохолна компания от Глазгоу, които рестартират производството и я „стопанисват“ за цели 24 години. Джон Бланш изиграва изключителна роля, буквално променя бъдещето на Дестилерията и отваря вратите към успешното й развитие. След смъртта му, тя преминава под лиценза на „Scottish Malt Distilleries“ и популярния бленд „White Horse“.

Въвеждането на електричеството слага край на старомодното захранване с маслени двигатели и водна турбина и начало на истинското процъфтяване на Дестилерията. Трикратното увеличаване на дестилационните съдове, цялостното реновиране и увеличаването на производствения капацитет вещаят светли идни дни.

През 1997г. Glen Elgin е купена от един от най- значимите концерни в уиски индустрията- Diageo- който я включва в известната си серия “Flora & Fauna” (посветена на природата на Шотландия), пуска на пазара няколко специални отлежали сингъл малц рилийза и умело продължава да държи собствеността й днес.

През годините Glen Elgin претърпява няколко основни ремонта и множество подобрения. Разхождайки се между сградите, няма как да не забележите непрестанния двубой на контрасти- между старо и ново, малко и голямо. Но някак си, типично по шотландски, запазва облика на дестилерия с усещане за топлина и традиции.

Зад стените й се крият: огромни хранилища за малцуван ечемик, 6 медни дестилационни казана (групирани в 3 двойки), хомогенизиращи маштюнове от ново поколение, автентични дървени уошбегове за 90- часов ферментационен процес, външни кондензационни съдове за дълбочина и богатство на вкуса.

       Чудесен пример за опита на Дестилерията е Glen Elgin 12 Years Old- висококачествено двойно дестилирано сингъл малц уиски с богат, развиващ се плодово- сладък характер.


Бутилирано на 43% ABV алкохолни градуса в характерната за дестилерията бутилка. Изчистеният винтидж етикет с изображение на белогърда лястовица, като символ на дестилерията, създават усещане за колекционерска пощенска марка и подхождат на стилното усещане, което остава и от самото уиски. Забележката “Hand crafted” и печатът с ръчен подпис на мениджъра на Дестилерията- Андрю Кант, го правят, както подходящ подарък за специален човек, така и драм класна наслада за всеки ден.

Нос: осезаеми зърнени нотки, сочни ябълки и елегантна кафена натрапчивост ,мед, летни цветя,  джинджифил

Небце: меко и медено, комплекс от светли плодове, доминираща ябълка, бадеми, усещане за масленост, с акцентите на сладък малц, тъмни стафиди, джинджър, пикантни подправки

Финиш: средна продължителност, със зърнени, плодови и дъбови препратки, кафе , индийско орехче

 

Ние от Уиски Бар „СандъкЪ“ и Bulgarian Whisky Academy Ви желаем смело пътешестване в необятния свят на уискито и както биха казали истинските шотландци с вдигнати чаши: „Slàinte Mhath!“

Модератор: Гергана Анделова

Дегустацията проведе Гаро Узунян

 

Специално предложение 25% отстъпка за Glen Elgin 12 Years Old до 15 Февруари 2022 г.