Дори и да смятате, че разбирате от уиски, можем да ви уверим, че има човек, който истински ще ви впечатли със знанията си. Това е известният журналист и “уиски критик” Джим Мъри, който е посветил десетки години от живота си на уискито и неговите тайни.

Нека надникнем в историята на Джим Мъри. Той е роден във Великобритания. В ранните си години, той  е запален журналист, който пише за локалните вестници и списания. На 16-годишна възраст прави собствено телевизионно шоу „Murray on Monday“, където коментира локалните спортни събития. Страстта си към спорта, и особено футбола, той обединява в първата си книга „Millwall: Lions of the South“.

Мъри печели награда за Glenfiddich Whisky Writer of the Year цели три пъти.

Следващата му цел е да стане първият уиски писател. Първата дестилерия посещава през 1975 в Талискер. Оттогава се смята, че той е човекът, посетил най-много дестилерии по света, в някои от които дори е работил в свободното си време.

През 1994 той написва книгата „Jim Murray's Irish Whiskey Almanac“. Няколко години след това тя е преиздадена и носи името „Classic Irish Whiskey“.

Следващият му и вече доста популярен проект е Уиски Библията на Джим Мъри. Първата книга от поредицата е публикувана през 2003 г. Това е компактен справочник, съдържащ всяко уиски, което Мъри и екипът му от изследователи могат да доставят от световния пазар. Всяко уиски се дегустира от Мъри и се оценява по скалата от 0 до 100. В тази оценка са отразени следните критерии: аромат, вкус, послевкус и баланс, като максималната оценка за всеки от описаните критерии е 25. 

Оттогава (2003г.) до този момент любителите на напитката ежегодно очакват неговата “уиски библия”, в която Мъри разисква най-добрите вкусове за годината.

“Уиски библията” на Джим Мъри за 2020 година идва и с един любопитен рекорд. Британецът вече може да се похвали, че в рамките на своя живот е вкусил впечатляващите 20 000 вида уиски. Без значение дали сте съгласни с неговите оценки или не, надали бихте могли да оспорите, че той е опитал наистина много различни уискита. Повече от достатъчно, за да се нарече експерт.

 

Кои са победителите в новата “уиски библия” на Джим Мъри?

За най-добро уиски на годината Джим Мъри е избрал 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon.

1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon

На втора позиция се нарежда William Larue Weller 125.7 Proof - издание от 2018 г., докато на почетното трето място остава Thomas H Handy Sazerac Rye 128.8 Proof, също реколта 2018.

Това е категоричният Топ 3 на Джим Мъри в новото издание на неговата “уиски библия”. Можем да обобщим, че ако пред вас се отвори възможност да опитате който и да е от тези брандове, със сигурност няма да останете разочаровани. Не сме сигурни от какво друго разбира Мъри, но със сигурност разбира от уиски.

Някои експерти изразиха почуда, че 1792 Full Proof Kentucky Straight Bourbon е успял да спечели тазгодишната класация на Джим Мъри. 1792 далеч не е сред най-големите брандове американско уиски, но в последно време Barton - дестилерията, която го произвежда, успя да създаде един видимо по-качествен продукт. Фактът, че те бяха закупени от Sazerac преди десет години, им осигурява и подкрепата, от която се нуждаят, за да създават уиски от най-високо качество.

 

Най-доброто уиски в Европа се произвежда в Уелс и Дания

Thy Whisky No.9 Bøg

Като европейци, няма как да не се интересуваме и от отговора на следния въпрос - къде се произвежда най-доброто уиски на Стария континент? В класацията на Джим Мъри с едни гърди напред излизат Уелс и Дания, съответно в Single и Blend категориите. Мъри остава впечатлен от Penderyn Single Cask no. M75-32, произведено в Уелс, както и от скандинавското предложение Thy Whisky No. 9 Bøg Single Malt от студена Дания.

Уилям Фийлдс казва: “Винаги си носи бутилка уиски в случай на ухапване от змия и нещо повече - винаги си носи малка змия.” Любовта към доброто уиски е непреходна, а ние ви пожелаваме все по-добри вкусове и аромати.