Знаете ли, че думата „whisky” произлиза от шотландско-келтския израз „uisce beatha” или „usquebaugh”, което значи „вода на живота“?

 

Уискито: древно и специално удоволствие

Първото уиски било дестилирано преди стотици години в Шотландия. Преданията твърдят, че дестилацията била практикувана за първи път от християнските мисионери, които пристигнали в региона. Известни са и легенди, които разказват, че методът бил открит от местните фермери далеч преди това.

Едно е сигурно: уискито е дестилиран алкохол от зърнени култури, който отлежава с години в дъбови бъчви (вижте защо бъчвите са специални тук).

Консумирали сме уиски в продължение на стотици години. Има много фактори алкохолната напитка да се  превърне в символ на лукс, обществен статус и скъпо удоволствие за специалните моменти.

Нека разгледаме някои от най-редките и луксозни видове уиски, които можете да намерите на пазара:

 

The Balvenie 50 Y.O. Cask

Ако търсите нещо наистина рядко и специално, The Balvenie 50 Y.O. Cask е точно такъв продукт. Уискито е отлежавало в две идентични бъчви от европейски дъб с номера 4570 и 4567, които са напълнени в един и същ ден през месец Май 1963 година и са оставени да „отпочиват“ в Warehouse 24 в дестилерия The Balvenie. В началото всяка бъчва съдържала по 250 литра от „водата на живота“, но след дългото отлежаване, течността стигнала значително намаляла, вследствие „ангелския дял“ (angel’s share).

Уискито от бъчва №4567 отлежавало в продължение на повече от 50 години. Пазено от популярния майстор на малца на The Balvenie, Дейвид Стюарт, напитката се превърнала в истинско произведение на изкуството.

Уискито било налято на ръка в дестилерията в ръчно изработени за целта бутилки, които били грижливо поставени в елегантни дървени кутии, всяка от които била ръчно изработена от шотландския дизайнер на мебели Сам Чинерни (Sam Chinnery) и е съставена от 49 дървени слоя и един месингов пласт.

Може би се питате: какъв ли е вкусът на подобна течност с изявена колекционерска стойност? Сочен, долавят с тъмни плодове, включително череши, къпина и доста силни нотки на джиндър, канела и бахар. Дъбовият танин и вкусната сладост търпят развитие, след като сме отпили. Ароматът е дълбок и комплексен, , първоначалните нотки на дъб са последвани от по-сладки аромати на стафиди и едва доловима пикантност на джинджифил. Уиски за ценители.

На нашия пазар имаме възможността да се сдобием с една-единствена бутилка от бъчва 4567. Уиски с изключителна колекционерска стойност поради факта, че са бутилирани само  131 бутилки от тази бъчва и година.

Цялостното преживяване и цената (62 587,00 лв.) превръщат продукта в наистина рядка и уникална стока.

 

Glenfiddich 1937

Експертите твърдят, че Glenfiddich 1937 е едно от най-старите бутилирани малцови уискита. 1937 – годината на коронясването на крал Джордж VI, която освен за британските острови, е знакова и за уиски света, защото именно тогава в Дъфтаун, дестилерия Glenfiddich, е напълнена бъчва 843.

Отлежавайки цели 64 години, луксозното уиски оправдава солената си цена в очите на истинските ценители. За съжаление, малцина са тези, които са имали възможността да отпият глътка от рядката алкохолна напитка, тъй като през Октомври 2001 година, когато малц-майсторът на Glenfiddich Дейвид Стюарт решава, че уискито е готово за бутилиране – в бъчвата са останали едва 61 бутилки.

glenfiddich-1937

И все пак: какъв ли е вкусът на това рядко срещано уиски? Легендите разказват, че той е плътен, наситен с горчиви нотки, които нежно се преливат с мекия вкус на шоколад и сладостта на сушени плодове и подправки.

Марката произвежда и по-достъпни разновидности като Glenfiddich 40 Y.O. Срещу 6 500,00 лв. можете да опитате луксозната напитка с богат и копринено гладък вкус, съчетаващ  преливащи се нотки на сушени плодове, последвани от богат плодов кейк, стафиди и задушени ябълки. С течение на времето леко се появяват сухи дъбови нотки , горчив шоколад и слаби торфени нотки.

Всяка бутилка е индивидуално номерирана и увита в ръчно зашита телешка кожа. Всяка от тях е придружена от подвързана в кожа книга, която разказва 40 годишната история на течността с цвят на тъмен махагон, с удостоверение и ръчно подписана от най-дълго задържалия се Майстор.

 

Macallan 1926

Част от колекцията с най-висок клас уискита на Macallan, Macallan 1926 е най-старото измежду предложенията на марката. Дестилирано през далечната 1926 и бутилирано през 1986 година, уискито буди много емоции сред елитните дегустатори.

Вкусът му бива определян по противоречиви начини. Някои дегустатори твърдят, че то е твърде сухо и не достатъчно бистро. Други остават възхитени от превъзходния и плътен вкус на рядката напитка. След 60 годишен период на узряване в дъбови бъчви от шери, само 40 бутилки достигат пазара. През 1993 година са завършени и дизайнерските бутилки – 12 от Питър Блейк, а други 12 от Валерио Адами. Дизайнерска бутилка от последния се превръща и в най-скъпото продадено уиски, когато на 3 Октомври 2018 година Macallan Valerio Adami 1926 се продава за 848 750 английски лири. И тя държеше рекорда до….29 Ноември 2018 година, счупен тогава от друг Macallan 1926, но този път с бутилка, ръчно изрисувана от ирландския художник Майкъл Дилън и на „скромната“ цена от 1.2млн. английски лири.

Ако Macallan 1926 все още не ви е по джоба, може да пробвате Signatory Macallan 1989 27 Yo на сравнително достъпната цена от 1 758,50 лв. Дестилирано на 29 януари 1989 г., уискито отлежава 27 години в голяма бъчва, преди да бъде бутилирано от Сигнатори на 4 февруари 2016.