Пристрастени сте към аромата и приятната горчивина на кафето?

Вероятно и вие сте от хората, които не могат да започнат деня си без чаша от живителната  напитка. Нито пък да преминат през дългия работен ден без да се подкрепят с няколко солидни дози кофеин.

Ако е така, вероятно ще ви е интересно да научите повече за любимата си напитка. Направете си чаша горещо кафе и да започваме.

 

Кратка история на кафето

Легендата разказва, че кафето идва от Етиопия. Козар на име Калди забелязал, че след като козите се хранели от едно определено дърво, ставали по-енергични и заспивали по-трудно.

Калди споделил наблюденията си с абата от местния манастир, който приготвил специална напитка от кафените зърна. Напитката имала енергизиращо действие, което държало монасите будни часове наред.

Мълвата за чудодейните сили на кафето се разпространила, а кафените зърна били пренесени на  Арабския полустров, а по-късно и в Европа и Америка.

 

coffee-beans

Видове кафе зърна

Kафените зърна се различават по размери, форма, цвят и вкус, в зависимост от района и условията на отглеждане.

Повечето видове кафе попадат в две основни категории – Робуста и Арабика. Вижте каква е разликата:

 

Арабика

Арабиката се смята за по-качествен сорт кафе от Робустата. Тя се отличава с деликатен вкус и ниска киселинност. Този сорт кафе се отглежда в по-височинни региони, което води до  оскъпяването на продукта.

Искате да започнете деня си с висококачествено арабика кафе с плътен и фин вкус?

Препоръчваме Piacetto Supremo Cafe Crema на зърна. Произхождащо от  Южна Америка и бавно печено на барабан, кафето се комбинира перфектно с мляко и сметана и е идеална основа за капучино и лате.

Davidoff Cafe Creme на зърна също е специално удоволствие за небцето, което съчетава зърна Арабика, отглеждани в Южна и Централна Америка.

 

Робуста

Робустата има по-натрапчив и киселинен вкус, както и по-високо съдържание на кофеин. Робустата се отглежда на по-ниска височина и в по-топли климатични райони, където влажността е по-ниска. Затова и цените на този вид кафе са по-ниски.

Ако сте фенове на еспресото с богат и категоричен вкус, трябва да опитате Baristo Premium Bar Espresso – добре балансиран бленд от 81% Арабика и 19% Робуста.

 

lady-drinking-coffee

Кафе с произход от една държава (Single Origin)

Специално кафе, селектирано от един регион, държава или производител. Проследявайки откъде идват кафените зърна, може да сте сигурни в тяхното качество и отличителен вкус.

Ето и няколко интересни разновидности, произхождащи от различни държави с богати традиции в производството на кафе:

 

Coffee Brazil на зърна

Бразилия е най-големият производител на кафе в света. Не е изненадващо, че кафето от там може да се похвали с първокласно качество. Coffee Brazil на зърна се отглежда на запад от района Минаис Геера по традиционен за страната метод. А вкусът е истинско удоволствие за сетивата.

 

Coffee Ethiopia на зърна

Вече знаем, че Етиопия е предполагаемата родина на кафето. Затова кафето, произхождащо от там се отличава с плътен и силен вкус, както и с лека нотка на ядки и дълъг деликатен завършек. Киселинността е средна, а ароматът запомнящ се и екзотичен.

 

Coffee Columbia на зърна

От Етиопия се пренасяме в Колумбия – вторият по-големина производител на кафе след Бразилия. Кафето в страната се отличава с мекота и карамелени и ядкови нотки. Coffee Columbia на зърна е 100% Арабика и се характеризира с познатия и деликатен за Колумбия аромат. Зърната се отглеждат на надморска височина между 1200 и 2200 метра. Отпивайки глътка от това кафе определено може да се почувствате специални.

 

Разгледайте и останалите ни специални кафе предложение тук, за да откриете любимия си вкус.  Животът е прекалено кратък, за да пием лошо кафе. Заслужавате да започнете деня си подобаващо.