Вероятно познавате леко газирания вкус и блясъка на луксозната напитка.

Повечето от нас са отваряли ако не бутилка шампанско, то пенливо вино на Нова година. Тържественият звук при отварянето на бутилката и бълбукащата пенлива течност са символ на разкош и лукс от край време.

Всички знаем, че шампанското не е обикновено вино за всеки ден. То се консумира при специален повод. Но какво не знаете за популярната искряща пенлива напитка?

 

От къде идва шампанското?

Шампанското е пенливо вино, което идва от региона Шампан от североизточна Франция. Другите производители на пенливи вина нямат право да наричат продукта си шампанско. Французите отстояват правата си над пенливото вино от вече век. Договорът от Мадрид, подписан през 1891 г.,  постановява това право за първи път, а този от Версай го потвърждава.

Европейският съюз също постановява, че никоя друга членка на Европейския съюз няма право да нарича пенливите си вина шампанско. Затова италианското пенливо вино се нарича просеко, испанското кава, а вината от останалите части на Франция крема.

sparkling-wine

 

Как се прави шампанското?

Производството на шампанско започва по подобен начин на производството на останалите непенливи вина. Гроздето се бере и пресова, за да премине първоначалния процес на ферментация. Ферментиралото грозде се смесва с малко мая и захар и се бутилира, за да премине повторна ферментация (тази повторна ферментация води до естественото газиране на виното).

Бутилките се съхраняват в хоризонтална позиция, за да може виното да отлежи за минимум 15 месеца. След това, бутилките се обръщат обратно, за да отиде маята на дъното. Бутилките се отварят, маята се премахва и се прибавя захар в добре премерени дози.

 

Какво прави района на Шампан толкова специален?

Сортовете грозде, които се отглеждат в региона (chardonnay, pinot noir, pinot meunier) се използват за направата на едни от най-висококачествените и сладки вина.

vineyard Освен това, Шампан е разположен в Северна Франция. Това е причината регионът да е по-прохладен от останалите френски райони, където се произвежда вино. Хладният въздух влияе върху ферментацията и естественото газиране на виното. Областта е известна и с пропускливите и варовитите си почви, които оказват влияние върху отглежданото там грозде.

 

Кой е Dom Perignon?

Вероятно сте чували това име, свързано с една особено скъпа напитка. Вино, наричана „най-доброто в света“, което отлежава дълго и се характеризира с отличителен аромат и усещане за копринена мекота.

И все пак кой е бил Dom Perignon?

Той бил бенедиктински монах и виночерпец, който живял в периода между 1638 г и 1715 г. По това време, пенливото вино не било на почит. Балончетата били смятани за недостатък и знак за ниско качество на виното, а ранните методи за производство не били надеждни, като често бутилките експлодирали. Перинъон допринесъл значително за подобряването на производствените методи на пенливото вино и намаляването на непредвидените експлозии. Монахът бил защитник и на естествените процеси на производство на вино, като се обявявал против добавянето на различни субстанции.

 

Наслаждавайте се на живота.

Хубавото вино не е ежедневна напитка. Дали? Животът е кратък. Насладете му се! Разгледайте селекцията ни от висококачествени пенливи вина и си подарете глътка удоволствие. Заслужавате го...точно днес!