In vino veritas са казали древните римляни и ние няма как да не се съгласим с тях. Виното, било то червено, розе или бяло, e вероятно една от най-старите напитки в историята, а още по-зашеметяващо е, че технологията за неговото производство почти не се е променила през вековете.

Случвало ли ви се е да чувате, че определени сортове вино вървят с точно определена храна? Може би смятате, че това са просто измислици, но истината е, че зад изкуството на комбинирането на вино с подходящата храна се крие цяла наука.

Ето няколко правила, които ще ви помогнат в избора на вино, което да подсили вкусовите качества на консумираното от вас ястие. Разбира се, може да подберете и храната си според наличното вкъщи вино. След като разберете логиката зад тези правила ще дадем и няколко практични примери за съвършени комбинации между вино и храна.

 

1. Тежкото вино върви с тежка храна. Това важи и за червените и за белите вина.

2. Леките вина са подходящи за лека храна. Важи както за червените, така и за белите вина.

3. Вината с високо съдържание на танини (пише го на етикета на всяка бутилка) са подходящи за мазни храни.

4. Вината с по-висока киселинност се консумират с храна обилно залята с доматен сос, оцет и т.н.

5. Пикантната, както и сладката храна си партнират добре с десертните вина.

6. Солената (повече от обикновено) храна се нуждае от пенливо вино.

7. И не на последно място – ако можете да опишете дадена храна и конкретно вино с едни и същи думи, то те най-вероятно си подхождат. 


Разбира се, винаги може да експериментирате и да изпробвате нестандартни комбинации, но като цяло общото правило е че нито виното трябва да засенчва вкуса на храната, нито храната да е с твърде богат вкус, който да покрие този на виното. Когато двете се комбинират правилно, те изваждат на показ най-добрите си вкусови качества и аромати.


Време е за примери:

- Ордьоврите/Предястието често се комбинират много добре със сухо розе. Идеята на предястието е да изостри апетита. Сухото розе е сухо, защото е с много ниско съдържание на захар. Високото съдържание на захар не би изострило апетита, а по-скоро би имало обратния ефект. Затова с предястието винаги сухо розе.

- Салатите си може да гарнирате с вино от сорта пино ноар.

- Земната храна (гъби, трюфели, корени и т.н.) обича сира, пино ноар, както и комбинация от двете.

- Шардонето си пасва много добре с морски дарове и по-мазните риби като шаран и сьомга.

- Червените меса (свинско, говеждо) пият много каберне совиньон.

- Совиньон блан е сорт, който еднакво добре се приема със сирена, ядки, морски дарове, сметанови сосове, цитрусови плодове и птиче месо.

- Морските дарове също може да комбинирате с пино грижо. Този сорт е особено приятен в компанията на миди.

- Когато сте поръчали или приготвили месо, обилно овкусено с барбекю сос, спокойно може да пиете червено вино от сорта малбек, защото то е с достатъчно богат и плътен вкус, който няма да се загуби поради интензивния вкус на храната.

- Дойде ли време за десерта, особено ако той се състои основно от плодове, то едно умерено сладко пенливо вино би било идеалният завършек на вечерта.

- Сирата е тежък сорт, който много добре понася силно подправени храни.

- Сортът зинфандел често се комбинира с пастети, мусове и терини.

- Азиатската и индийската кухни са известни с това, че използват огромно разнообразие от подправки, голяма част от които люти. Сортът ризлинг има качеството да смекчава тези подправки, без да отнема техните отличителни характеристики.


Надяваме се, че с тази статия сме успели да ви убедим, че за да комбинирате успешно бутилка вино с правилното ястие не е толкова трудно.


За финал ще ви издадем още една тайна – виното си подхожда с храната, когато и двете са от един и същи регион. Тоест типичните за Тоскана сортове си партнират с типичната за Тоскана кухня. Същото важи и за българските сортове. Например широка мелнишка лоза е идеалното вино за местните специалитети.