В света на уискито всеки бранд има своя собствена история и традиции, но шотландската дестилерия Laphroaig (Лафроиг) определено се отличава с характер. И тук не става въпрос само за вкус и технологии, а за цялостно присъствие и позиция в индустрията.

 

Кои са Лафроиг?

В началото, поставено от братята Александър и Доналд Джонстън през далечната 1815 година, Лафроиг е била просто една малка семейна дестилерия, разположена на южния бряг на остров Айла. Към момента Лафроиг е една от най-разпознаваемите марки пушени уискита, идващи от Шотландия. Естествено, за това допринася и фактът, че самият принц Чарлз провъзгласява Лафроиг за свое любимо уиски. Това кралско „признание“ допълнително подсилва името Laphroaig като утвърдена марка, стъпила на богата и безкомпромисна история.

 

Кое отличава Лафроиг от останалите?

Нека започнем от водата, която е съставна част на всяка спиртна напитка. В основата на всяка бутилка Лафроиг лежат водите на потока Килбрайд. Може би ще се зачудите кое ѝ е толкова специалното на тази вода. Нейните характеристики сами по себе си допринасят за уникалния торфен вкус на Лафроиг, тъй като водите на Килбрайд са нискоминерализирани, „меки“ и носят аромата на торф.

Като споменахме торф е редно да отбележим, че остров Айла е всеизвестен със своите торфено-почвени смеси. Технолозите на Лафроиг саморъчно обработват и добиват торфа, който по-късно играе основна роля в изсушаването на ечемичния малц. Понеже торфът е изключително добро гориво, той се използва за изсушаването на суровините, които пък от своя страна приемат неговите почвени аромати.

След като ечемичният малц се озове в пещта, той поема разнообразни нотки от дима, включително опушените вкусове, лекия аромат на въглен и разбира се, торф. Така се получава силно разпознаваемият и емблематичен за Laphroaig вкус.

 

Как отлежава Лафроиг?

Първоначално младото уиски се оставя да отлежи в бъчви от бял американски дъб. До тук нищо специално... Само че една от тайните на Лафроиг е, че то отлежава в бъчви, в които преди това е „узрявал“ бърбън. През лятото алкохолът се разширява и навлиза по-дълбоко в дървесината, а през зимата се свива и съответно не се просмуква толкова добре в бъчвата. Именно това движение навътре и навън позволява на уискито да поеме от вкусовете, цветовете и ароматите на дървесината. На годишна база „ангелският дял“ е средно между два и четири процента, което позволява навлизането на малки количества кислород в дървесината и образуването на нови вкусове и аромати.

Бъчвите, които някога са съхранявали бърбън от своя страна освобождават характерните за бърбъна карамелена сладост, ванилия, тютюн и дори кожа. След като уискито отлежи в тях известно време, то бива преместено в бъчви от европейски дъб, в които преди това е имало шери. Това се прави с цел да се обогати вкуса на Лафроиг. Благодарение на „шери бъчвите“ вкусът на Лафроиг става едновременно по-мек, но и по-наситен на подправки, канела, сушени плодове, портокал и понякога карамфил.

 

Впечатляващите серии

Позволете ни да споделим с вас някои от най-съвършените серии на Лафроиг. Техните характеристики са силно стилизирани в духа на остров Айла и като същевременно не изневеряват на шотландските традиции в производството на уиски.

 

Laphroaig Quarter Cask

Тук още в името е загатната тайната „съставка“, а именно „четвърт“ бъчвата. Идеята е, че след като отлежи поне пет години в бъчви от американски дъб, напитката се премества в бъчви, чийто размери са на ¼ от тези на американските бъчви. Целта е уискито да си взаимодейства активно с дървесината и допълнително да съзрее.

В резултат се получава финал с перфектна продължителност, сладък вкус с нотки на пушек и подправки. Ароматът е изключително богат, без да е претруфен. При него имаме отново пушек, ванилия, кокос, плодове и танин.

 

Laphroaig Triple Wood

Второто ни предложение е от серията Triple Wood. Първоначално създадено като лимитирана серия Laphroaig Triple Wood бързо добива популярност и в крайна сметка е пуснато на световния пазар. След като отлежи в бившите „бърбън бъчви“, уискито се настанява в луксозните Laphroaig бъчви, създадени специално за него. Тук откриваме освен традиционния пушек още и меласа, карамел, фурми, бадеми, орехи, шери, бърбън, маракуя и палитра от екзотични подправки.

 

laphroaig-loreLaphroaig Lore

Lore е най-новата придобивка в портфолиото на Лафроиг. Създадено от самия мениджър на компанията, Джон Кембъл, Lore е може би най-богатото на вкус уиски, излизало някога от дестилерията на Лафроиг. Неговите вкусове и аромати имат разностранен произход, като основните "виновници" за това са множеството различни видове бъчви, през които то преминава.

 

И за финал само ще споменем, че Лафроиг заема две челни места в уиски библията на Jim Murray за 2019 година. Лафроиг е първенец в категориите за 10-годишно малцово уиски и no age statement (без обозначени години).