Вероятно ви се е случвало да пиете тази „вулканична течност“ на шотове, в комбинация с лимон и сол.

Идваща от слънчево Мексико, текилата е традиционна спиртна напитка на основата на ферментирал сок, който се извлича от сърцевината на синьо агаве – растение, което се отглежда в района на гр. Текила в Мексико.

blue-agave-plant

Как се прави текила?

Необходими са около десет години за пълното узряване на прослувутото синьо агаве, от което се произвежда текилата. Тогава настъпва моментът на извличане на сок от сърцевината на растението – сърцевината се подлага на термична обработка, за да може това да се случи. След това се смачква, а извлечените сокове се филтрират и остават да ферментират. Следва дестилация, бутилиране и отлежаване на течността в специално приготвени за целта дървени бъчви.

 

Видове текила

Текилата се категоризира според съдържанието си на агаве. Високият клас текила или „чистата“ текила се произвежда единствено от синьо агаве, докато по-ниският клас текили съдържат 51% агаве в съчетание с други съставки.  Има и други видове текила, като златна, сребърна, отлежала и свръхотлежала.

 

Златна текила

Предлагаме ви да опитате Sauza Gold – златна текила с аромат на карамел, ванилия, свежо агаве и леки нотки на хибискус. Има вкус на сладко агаве с пиперливи нотки, а финалът е мек, леко сладък, със средна дължина и изненадващ завършек.

 

 Сребърна текила

Другото ни неустоимо предложение е Sauza Silver – сребърна текила със свеж аромат на агаве, цитрус и летни плодове. Вкусът е свеж, плодов и сладък, а финалът чист и свеж, с доловима сладост и пиперливи нотки.

 

Освежаващи маргарити

Има ли човек, който да не обича освежаващият вкус на ледено студени маргарити, консумирани под парещите лъчи на лятното слънце, докато сте заровили крака в пясъка на плажа?

margaritaЕто и една бърза рецепта за маргарита:

> ½ лайм или лимон

> Сол

> 120 мл. текила

> 30 мл. коантро или трипълсек

> 30 мл. прясно изцеден сок от лимон или лайм

> Лед

 

 

Разгледайте предложенията ни за текила, които могат да станат основа на вашия любим коктейл. Наслаждавайте се на лятото и компанията на близките и приятелите ви, защото животът е прекалено кратък за безвкусна храна и нискокачествени напитки!