Домейн Беса Валей е сред най-успешните български винарски проекти с вече 19-годишна история! На фона на трудния преход във всички сфери, но особено във винарството, това е един своеобразен успех за българското вино изобщо.

Лозето на тази забележителна изба се намира в някогашната Долина на бесите (тракийско племе, населявало тези земи преди хилядолетия), близо до с. Огняново, Пазарджишко и се е разпростряло върху 250 хектара, като главната постройка на винарната е изпъкнала дъга, вкопана в пресечения хълм. До нея е Ротондата, в която ферментира гроздето. Стените навсякъде в Домейн Беса Валей са облицовани с варовик, в който са оставили следите си морски обитатели.

Проектът стартира през 2001 година със закупуването на първите лозя в Огняново от френския граф Стефан фон Найперг, виден винар от Бордо, заедно със своите съдружници. От самото начало се използват единствено френски бъчви тип barrique, а консултант на проекта е друго голямо име във френското вино - Марк Дворкин.

Вината на Беса Валей основно са под търговската марка Enira (Merlot, Cabernet, Duo, Petite Syrah, Reserva, Grande Cuvee BV и др.), но от скоро те стартираха и своя първи бял проект

enira-whiteКойто познава Енира на Домейн Беса Валей вероятно знае, че тя се припознава като една от най-добрите български „червени марки“. Винарната амбициозно се зае и с белите сортове и най-сетне представи своето първо бяло вино в края на юни месец 2018. Избата от долината на бесите е построена по модела на най-добрите имения в Бордо, но в лозята им няма да намерите обичайните за белите вина Совиньон блан, Семийон и Мускаде, типични за Бордо. Първата бяла Енира е направена от три други френски сорта – Русан, Марсан и Вионие. Ароматни и елегантни, това са сортове от долината на Рона, които дават вина с подчертано плътни тела и добра структура, великолепни за лека и изискана храна. Изборът на сортове от Рона е на френските консултанти на избата. Самият граф Стефан фон Найперг, един от собствениците на Домейн Беса валей, който се аргументира със следните думи: „Совиньонът вече е банален, а в никакъв случай не исках да произведем поредното Шардоне на рафта. Сортовете на френската Рона са прекрасни и по-малко познати. Оказа се, че са изключително подходящи и за климата на нашия домейн.“

И така, бялата Енира вече е факт! Предстои да излезе следващата реколта през юни 2020, но специалистите съветват – пийте я след година, когато тези сортове ще са в топ кондиция, и сами ще се изненадате с колко много различни храни е подходяща.