Може и да не сте чували за байджо, но това всъщност е най-продаваната алкохолна напитка в света. Изненадахте се, нали? Да, може би звучи налудничаво, че алкохол, за който не знаете нищо е най-търсеният в света, но това е самата истина.

Но нека вдигнем мистериозното було около байджо и видим какво има под него. Това е традиционният за Китай алкохол, без който не се сяда на масата. За китайците байджото е като ракията за балканците. Причината байджото да е най-продаваният алкохол не е в това, че е супер популярен в целия свят, а е много по проста – Китай е държавата с най-многобройно население. Дори бутилките продадени извън Китай обикновено биват купувани от китайци.

В последните години все повече барове започват да предлагат различни коктейли, в чиято основа е байджо и това питие малко по малко започва да излиза извън границите на китайската култура.

Смята се, че някъде около 10-ти век байджото добива вида, в който го познаваме днес и постепенно се налага в бита на Китай. За суровини служат сорго, царевица, пшеница и ориз. Може би най-интересната част е, че не са необходими дрожди за протичане на ферментационния процес.

Екзотичният вкус на байджо се дължи първо на суровините, второ на специфичния дестилационен процес и трето на факта, че байджо отлежава в глинени съдове. Байджо е с високо алкохолно съдържание, което може да достигне 60%. Специалистите разграничават няколко различни вида байджо, според техните вкусови качества и аромати. Така например основните категории са байджо с аромат на мед, байджо с нотки на ориз, „плътно“ и „леко“ байджо, както и силно подправено, пикантно и дори леко накиселяващо байджо.

moutai-glassПоради тази причина, байджо е напитка, към която да подходите с уважение. Китайците я пият в малки чашки  на екс. Като казваме малка чаша, имаме предвид чаша с размер на напръстник (ок. 15 мл). Прието е да се чукнете  преди да изпиете своята дажба. В бита на китайската култура е залегнало хората да си показват чашките един  на друг, за да се уверят, че всеки е изпил своята. Да не изпиеш даденото ти байджо се счита за обидно спрямо твоя домакин.

На външен вид байджо изглежда досущ като водката – безцветна и прозрачна течност. Вкусът е мек с оттенъци на различни по характер и произход аромати. В някои провинции на Китай, вкусът може да е по-остър, в други твърд или пък трудно определим като нещо познато.

Имайте предвид, че първата дегустация може да не ви допадне. Ако обаче дадете шанс на байджо, с всеки следващ път, то ще ви става все по-приятно и ще започнете да откривате скритите в него аромати и характеристики. Ако можем да направим аналог с друг алкохол, то бихме направили такъв с бирата. Спомнете си първия път, когато опитахте пиво. Горчеше, нали? А сега горчи ли ви?

Подобен е и случаят с байджо. Именно заради неговия екстравагантен вкус, който първоначално е твърде неразбираем за хората от Запада, барманите препоръчват първият досег с байджо да е под формата на коктейл.

Най-популярната марка байджо е собственост на китайската държавна компания Маутай. Нека ви предложим няколко варианта за „запознанство“ с байджо. Специалистите по забъркване на коктейли с екзотичен алкохол смятат, че Маутай се съчетава добре с тропически плодове, Campari, ликьори в чиято основа има богато разнообразие на билки, джинджифил и други подправки. Все пак традицията е байджо да се пие чисто, така че може би е по-добре да постъпите смело и да ударите първата глътка без излишни примеси.