Знаете ли, че…Има някои сортове, които се берат само през нощта? Да, точно така. Такъв е например сортът Вердехо, бялата звезда на малката испанска област Руеда.

Руеда е сгушена в сърцето на една от иберийските „твърдини“ – Кастилия и Леон, най-голямата автономна зона в страната. Практически почти три четвърти от испанците са кастилци, което прави Кастилия и Леон действително автентичен район що се отнася до традиции и култура. Част от иберийското наследство на Кастилия и Леон, разбира се, е виното, а в малката, но изключително темпераментна зона Руеда, виното е нещо повече от поминък и традиция. То е начин на живот, кръв във вените и въздух в дробовете на местните хора.

Климатът на Руеда се отличава с изключително горещо лято и мразовита зима, затова и сортовете, които са се настанили тук са специфични, но винаги живи, дъхаво-ароматни и темпераментни като своите създатели. Интересно е, че обикновено толкова горещ климат сме свикнали да свързваме с червени сортове, високи захари (и алкохол), мощни танини и дълбочина. Те не липсват в Руеда, където Темпранийо, Сира и Гарнача (съседите във Франция го наричат Гренаш), дават удивителни, плюшено меки купажи, но малката винена зона е прочута най-вече с хрускащо свежите си бели вина. А сред белите най-прочуто е тъкмо героят на нашият разказ – сортът Вердехо.

Вердехо се оказва, че е много древен сорт, който вероятно произхожда от Северна Африка и е пренесен в Испания през 11 век, и макар че отдавна е съвсем местен, до 70-те години на миналия XX век, е бил по-скоро подценяван. От него са се правили леко оксидативни вина, напомнящи шери, и едва след като лозарите схващат какво му липсва качествата на виното драматично се променят. За да застане днес където му е мястото – като най-ярката бяла звезда на небосклона на испанското вино. А причината за този драматичен обрат е толкова прозаична! Вердехо се окислява изключително лесно и затова трябва да се бере на хладно. Единственото хладно време през лятото обаче… е през нощта! И така, ако пиете Вердехо спомнете си тази история, защото всяка глътна носи аромата на испанската нощ – тиха, ароматна, магическа…

В нашето портофлио имаме щастието да ви предложим три вина от Вердехо, най-добрият израз на тероара на Руеда, от малка семейна винарна. Избата се нарича Виньос Санс (Vinos Sanz) и е четвърто поколение семейна изба с много ограничена, но изключително качествена продукция. Тази седмица във фокуса на нашето внимание са трите вина от Вердехо – свежото и гъвкаво Sanz Verdejo, очарователно в своята игрива младост; „изтрещялото“ El Loco с неподражаема визия, която изразява невероятната връзка между традицията и модерния прочит на сорта, в купаж с неговия братовчед – Совиньон блан; перлата в нашата корона, Вердехо от стари лозя Finca La Colina, или квинтесенцията на този изумителен сорт, събрана в една бутилка! Което и да е изберете, непременно ще си струва, поднесете го добре охладено (но не ледено) и ако ни се доверите, опитайте ги с пържена дребна рибка или зелени маслини с бадем!