Не само в разгара на лятото, но и през топлите есенни дни е най-лесно да отличите истинските ценители на виното от сезонните любители. Във всички песни червеното вино е на особена почит, но няма да си кривим душата – в топлото време дори и ние се сещаме рядко за напитката на боговете.

 

Вместо да сменяме лагера и да се присъединим към любителите на пивото, ние просто сменяме цвета на виното. Началото на есента е изключително подходящо време за чаша добре охладено розе, гарнирано с подходяща храна. Но за това малко по-късно. Розето в много случаи е предпочитано и от ценителите на бялото вино. Донякъде то събира в себе си аромата на червеното вино и сладостта, и вкуса на бялото. Макар че не бива да твърдим това със сигурност, тъй като вкусовите качества на всяко розе са строго индивидуални и зависят от множество фактори като – сорт; технологии, чрез които е направено; начин на съхранение и района, от който произхожда.

 

Смята се, че розето първоначално е получено в Древна Гърция от смесването на бели и червени сортове в един съд. Характерният за розето цвят се получава или чрез тази техника на смесване на бели и червени сортове, или чрез друга техника, която е малко по-специфична. Розето се получава от същите гроздове, от които се прави и червеното вино, но след като престоят 24 часа в един съд, плодовете се отделят от сока, който вече е поел от нюансите на тъмните гроздови люспи. След това зърната могат да се използват за направата на червено вино, а останалия сок постепенно се превръща в розе.

 

В летните горещини нищо не освежава така, както една чаша розе. За да изпитате максимално удоволствие ви предлагаме да седнете някъде на открито с любим човек, да отворите бутилка от любимото си розе (ако си нямате фаворити, по-долу сме споделили няколко от нашите) и да се отпуснете. Пиенето на розе за някои е цял ритуал, който отива далеч отвъд простата консумация на тази разхладителна напитка. Няма да крием, че и за нас е така – в края на работния ден е прекрасно да се насладиш на чаша розе, гарнирано с опушена сьомга, гриловани зеленчуци или лека паста със сирена. Розето много добре се съчетава с храни, които са обилно подправени, което позволява богато меню, от което да избирате.

 

Така, какво розе да изберем, за да забравим поне за миг за ангажиментите?

 

1. Рупел розе "Анита

Това вино е продукт на винарска изба „Рупел“ и идва от долината на Струма. Като всяка бутилка произхождаща от Санданско-Петричката котловина и розе „Анита“ има в себе си частица от местния сорт широка мелнишка лоза (позната още като „Мелник 55“). Това розе на „Рупел“ перфектно съчетава в себе си широка мелнишка лоза, небиоло и Сан Джовезе. А резултатът е истински шедьовър. Освен характерната за розето свежест, „Анита“ радва небцето и с аромат на грeйпфурт и дребни червени плодове.


Уникалният микроклимат на Санданско-Петричката котловина е събран точно в това розе – свежестта на околните планини и близостта на Бяло море просто чакат да ги пуснете на свобода.

 

2. „Левент“ розе

Сега ще прескочим и от Югозападна България ще отидем чак в област Шумен, за да видим с какво ни изкушават от Levent. Нежният бледорозов цвят на това розе се дължи на невероятната комбинация от Пино ноар, Каберне Фран и Каберне Совиньон. Плодовите нотки във вкуса на Levent са част от характера на това розе и допълнително придават свежест и сладост на тази и без това освежителна напитка.


Сервирайте охладено, гарнирано с козе сирене, морски дарове, риба, салати или тестени изкушения. „Levent” розе е чудесен избор за вечеря на открито или следобеден пикник в парка.

 

3. Enira Rose Grand Cuvee

Каква би била една статия за розета, ако не стъпим и в Тракийската низина? Майсторите на изтънчените вкусове от изба „Беса Валей“ са създали едно истинско бижу в лицето на Enira Rose Grand Cuvee. Всяка една бутилка е своеобразен извор на аромати и послевкусов – портокал, грейпфрут, праскови, жълти цветя и много други допълнително уплътняват вкуса, идващ от двата водещи сорта – 50% сира и 50% пти вердо.


Но преди да стигне до бутилката, Enira Rose Grand Cuvee отлежава 6 месеца. Така, когато се стигне до сюблимния момент на нейното отваряне, всеки получава селектирано розе с ексклузивен характер.

Въпреки че идва от България, Enira Rose Grand Cuvee перфектно се съчетава с италианската кухня и особено с ястия със сладко-кисел сос.

 

4. Rose Zelanos

Долината на розите (не, не става въпрос за „Игра на тронове“, тук ставаше въпрос за нея) също има горд представител в света на розетата в лицето на Зеланос. Винарна „Зеланос“ се намира в село Славянци и е създала едно великолепно розе, отличаващо се с леко пикантен вкус. Както в повечето розета и тук опитните винари ще открия палитра от плодове, добре прикрити зад емблематичния за розето цвят на сьомга. 


Зеланос е като блюдо, отрупано с току що откъснати плодове – череши, мандарини, дребни горски плодове и червени плодове.

 

5. Розе „Глушник“

Последното ни предложение е нестандартно, но сме убедени, че ценителите измежду вас ще останат приятно изненадани. Розето „Глушник“ идва от региона на Сливен и както сами може да забележите, не е розово. „Какво е това розе?“, биха попитали някои. И с право. Нетипичният за розетата цвят на „Глушник“ идва от сорта каладок, от който е направено. Този френски сорт е сравнително нов и е естественото продължение на комбинацията от гренаш и малбек.


Да, това е нетрадиционно за българския пазар розе, но бъдете сигурни, че с него ще впечатлите дори и най-страстните любители на вината. То е ново, екстравагантно и предизвикателно.

 

Разбира се, с това съвсем не се изчерпват нашите предпочитания в категория „розе“. Само че ако трябваше да ви разкажем за всяко едно от тях в детайли, щеше да се наложи да напишем цяла книга. Тъй като това към момента не ни е по силите, просто ще ви оставим сами да се насладите на чаша хладно розе, на звездите и на приятната компания на вашите близки.