Не само в разгара на лятото, но и през топлите есенни дни е най-лесно да отличите истинските ценители на виното от сезонните любители. Във всички песни червеното вино е на особена почит, но няма да си кривим душата – в топлото време дори и ние се сещаме рядко за напитката на боговете.
Вместо да сменяме лагера и да се присъединим към любителите на пивото, ние просто сменяме цвета на виното. Началото на есента е изключително подходящо време за чаша добре охладено розе, гарнирано с подходяща храна. Но за това малко по-късно. Розето в много случаи е предпочитано и от ценителите на бялото вино. Донякъде то събира в себе си аромата на червеното вино и сладостта, и вкуса на бялото. Макар че не бива да твърдим това със сигурност, тъй като вкусовите качества на всяко розе са строго индивидуални и зависят от множество фактори като – сорт; технологии, чрез които е направено; начин на съхранение и района, от който произхожда.
Смята се, че розето първоначално е получено в Древна Гърция от смесването на бели и червени сортове в един съд. Характерният за розето цвят се получава или чрез тази техника на смесване на бели и червени сортове, или чрез друга техника, която е малко по-специфична. Розето се получава от същите гроздове, от които се прави и червеното вино, но след като престоят 24 часа в един съд, плодовете се отделят от сока, който вече е поел от нюансите на тъмните гроздови люспи. След това зърната могат да се използват за направата на червено вино, а останалия сок постепенно се превръща в розе.
В летните горещини нищо не освежава така, както една чаша розе. За да изпитате максимално удоволствие ви предлагаме да седнете някъде на открито с любим човек, да отворите бутилка от любимото си розе (ако си нямате фаворити, по-долу сме споделили няколко от нашите) и да се отпуснете. Пиенето на розе за някои е цял ритуал, който отива далеч отвъд простата консумация на тази разхладителна напитка. Няма да крием, че и за нас е така – в края на работния ден е прекрасно да се насладиш на чаша розе, гарнирано с опушена сьомга, гриловани зеленчуци или лека паста със сирена. Розето много добре се съчетава с храни, които са обилно подправени, което позволява богато меню, от което да избирате.
Така, какво розе да изберем, за да забравим поне за миг за ангажиментите?
Това вино е продукт на винарска изба „Рупел“ и идва от долината на Струма. Като всяка бутилка произхождаща от Санданско-Петричката котловина и розе „Анита“ има в себе си частица от местния сорт широка мелнишка лоза (позната още като „Мелник 55“). Това розе на „Рупел“ перфектно съчетава в себе си широка мелнишка лоза, небиоло и Сан Джовезе. А резултатът е истински шедьовър. Освен характерната за розето свежест, „Анита“ радва небцето и с аромат на грeйпфурт и дребни червени плодове.
Уникалният микроклимат на Санданско-Петричката котловина е събран точно в това розе – свежестта на околните планини и близостта на Бяло море просто чакат да ги пуснете на свобода.
2. „Левент“ розе
Сега ще прескочим и от Югозападна България ще отидем чак в област Шумен, за да видим с какво ни изкушават от Levent. Нежният бледорозов цвят на това розе се дължи на невероятната комбинация от Пино ноар, Каберне Фран и Каберне Совиньон. Плодовите нотки във вкуса на Levent са част от характера на това розе и допълнително придават свежест и сладост на тази и без това освежителна напитка.
Сервирайте охладено, гарнирано с козе сирене, морски дарове, риба, салати или тестени изкушения. „Levent” розе е чудесен избор за вечеря на открито или следобеден пикник в парка.
3. Enira Rose Grand Cuvee
Каква би била една статия за розета, ако не стъпим и в Тракийската низина? Майсторите на изтънчените вкусове от изба „Беса Валей“ са създали едно истинско бижу в лицето на Enira Rose Grand Cuvee. Всяка една бутилка е своеобразен извор на аромати и послевкусов – портокал, грейпфрут, праскови, жълти цветя и много други допълнително уплътняват вкуса, идващ от двата водещи сорта – 50% сира и 50% пти вердо.
Но преди да стигне до бутилката, Enira Rose Grand Cuvee отлежава 6 месеца. Така, когато се стигне до сюблимния момент на нейното отваряне, всеки получава селектирано розе с ексклузивен характер.
Въпреки че идва от България, Enira Rose Grand Cuvee перфектно се съчетава с италианската кухня и особено с ястия със сладко-кисел сос.
4. Rose Zelanos
Долината на розите (не, не става въпрос за „Игра на тронове“, тук ставаше въпрос за нея) също има горд представител в света на розетата в лицето на Зеланос. Винарна „Зеланос“ се намира в село Славянци и е създала едно великолепно розе, отличаващо се с леко пикантен вкус. Както в повечето розета и тук опитните винари ще открия палитра от плодове, добре прикрити зад емблематичния за розето цвят на сьомга.
Зеланос е като блюдо, отрупано с току що откъснати плодове – череши, мандарини, дребни горски плодове и червени плодове.
5. Розе „Глушник“
Последното ни предложение е нестандартно, но сме убедени, че ценителите измежду вас ще останат приятно изненадани. Розето „Глушник“ идва от региона на Сливен и както сами може да забележите, не е розово. „Какво е това розе?“, биха попитали някои. И с право. Нетипичният за розетата цвят на „Глушник“ идва от сорта каладок, от който е направено. Този френски сорт е сравнително нов и е естественото продължение на комбинацията от гренаш и малбек.
Да, това е нетрадиционно за българския пазар розе, но бъдете сигурни, че с него ще впечатлите дори и най-страстните любители на вината. То е ново, екстравагантно и предизвикателно.
Разбира се, с това съвсем не се изчерпват нашите предпочитания в категория „розе“. Само че ако трябваше да ви разкажем за всяко едно от тях в детайли, щеше да се наложи да напишем цяла книга. Тъй като това към момента не ни е по силите, просто ще ви оставим сами да се насладите на чаша хладно розе, на звездите и на приятната компания на вашите близки.