На света има два типа хора – такива, които обожават бърбън и такива, които за нищо на света не биха отпили от него. В днешния материал обаче няма да се занимаваме с това, а ще разгледаме историята на тази любима на милиони по света спиртна напитка. Ако не знаете с какво точно бърбънът се различава от уискито или пък как се е появил първоначално, то ще откриете отговорите на тези и други въпроси в редовете по-долу.

 

Кой създаде първия бърбън на земята?

Всъщност истината е, че никой не знае верния отговор на този въпрос. Любителите на бърбъна и изследователите на това питие споделят много и най-различни теории, които дават твърде разностранна информация за произхода му.

Една забележителна теория твърди, че името на напитката идва от името на френската кралска династия на Бурбоните, управлявала Испания, Франция и Южна Италия от средата на 13-ти до 19-ти век. Определено има прилика в имената, но това не е достатъчно, за да кажем че бърбънът е по някакъв начин свързан с Бурбоните. Първо, защото бърбънът произлиза от уискито, а Франция, Испания и Италия са по-скоро свързвани с производството на вина, а не на уиски. Втората причина, поради която тази теория остава по-скоро в сферата на идеите, е, че бърбъна добива популярност в САЩ и то в последните години от управлението на Бурбоните в Европа.

Сега нека обърнем внимание на един друг сценарий, който звучи доста по-правдоподобно. Напитката получава името си от името на окръг Бърбън Каунти в щата Кентъки, САЩ. Както знаем, след откриването на Новия свят, стотици хиляди европейци се превръщат в заселници на Северна и Южна Америка. На територията на днешните Съединени американски щати, това са основно британци – ирландци, шотландци и англичани.

По традиция на Острова уискито се прави от ечемик, ръж или пшеница (или комбинация от тези зърнени култури). Само че в Америка нещо друго е било в изобилие – царевицата. В онези времена поради различни данъчни регулации вносът на уиски ставал все по-скъп и по-скъп. Тогава старите майстори от Великобритания започнали да произвеждат уиски от царевица, използвайки традиционните техники за направата на уиски.

От комбинацията на европейски техники и американска царевица се родил бърбънът.

Къде е станало това? На територията на днешния щат Кентъки, където и до момента се произвеждат цели 95% бърбъна в целия свят. „Новото уиски“ толкова бързо добило популярност сред заформящата се американска нация, че производството му съвсем скоро било обложено с данък. Разбира се, производителите излезли на протести, подкрепяни и от обикновеното население. Но това не било просто гражданско неподчинение, а истинска въоръжена съпротива. При това положението станало толкова напечено, че се наложило правителството да изпрати армията.

В крайна сметка бунтът не донесъл очаквания резултат и данъците останали. Въпреки това популярността на бърбъна продължавала да се увеличава. Дори сухият режим не успял да помрачи успеха на тази спиртна напитка. Бърбънът е до такава степен на почит в САЩ, че със закон септември месец е официално обявен за „Национален месец на бърбъна“.

 

При какви условия едно уиски се нарича бърбън?

Има специален закон, по който се определя дали едно уиски може да се нарече бърбън, или не. Една напитка може да се нарече бърбън, само ако отговаря на всички шест условия:

 

  1. Бърбънът е бърбън, само ако е произведен в САЩ, тъй като той е американска напитка, произведена за пръв път там.
  2. В състава му може да има няколко зърнени култури, но 51% от суровината трябва да бъде царевица.
  3. Бърбънът отлежава само в нови, опушени дъбови бъчви.
  4. При процеса на дестилация, процентното съдържание алкохол не трябва да надхвърля 80%.
  5. Когато се оставя за отлежаване в бъчвите, алкохолното съдържание на бърбъна не трябва да е по-високо от 62.5%
  6. Преди да се бутилира, бърбънът трябва да е отлежавал поне две години. При бутилиране алкохолното съдържание не трябва да е под 40%.

Защо Jack Daniel's не е бърбън?

jack-daniels Ако погледнете, която и да е бутилка Jack Daniel's, ще видите, че на нея пише Тенеси уиски. Въпреки че, реално Jack Daniel's отговаря на всички критерии, по които може да се нарече бърбън, производителите му твърдят, че Джак е Тенеси уиски, а не бърбън.

Още в края на 30-те години след падането на Сухия режим в щата Тенеси, правителството се опитва да сложи етикет „бърбън“ на Jack Daniel's, но семейство Мотлоу категорично отказало да нарече напитката си бърбън. Според Мотлоу процесът на производство не Jack Daniel's го прави различен от бърбъна и затова би било неправилно Джак да се нарича бърбън.

Jack Daniel's e различен с това, че се филтрира през захарен кленов активен въглен и че се произвежда в Тенеси. Това са двете условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се нарече Тенеси уиски. Те обаче не противоречат на условията за производство на бърбън, както и посочените по-горе условия не отхвърлят тези.

В заключение можем да кажем, че Jack Daniel's има правото да се нарича бърбън, но не е бърбън.