На много места може да прочетете, че популярността на напитката уиски рязко нараства през 1831г. с изобретяването на дестилационната колона. Благодарение на новите технологии, дестилериите успяват да създадат качествен алкохол, при значително по-ниска цена.

 

Малко се знае за това, че през 1880г. шотландското уиски се превръща в глобален феномен, благодарение на едно микроскопично насекомо (листна въшка), което унищожава лозята първоначално във Франция, а в последствие в почти цяла Европа. По това време виното и брендито са били считани за две от най-популярните напитки, но когато булото на филоксерата унищожава лозя във Франция, производството на вино и бренди драматично намалява. По този начин вратите на световния пазар са отворени за дестилериите в Шотландия, а шотландското уиски става новата популярна напитка на света.

 

      Показателен за това е животът на младия Уинстън Чърчил, който първоначално не е фен на уискито: „Не ми харесваше вкусът“, спомня си той. Уискито не е било широко популярно в Англия по време на младостта му и той отбелязва, че баща му, политикът лорд Рандолф Чърчил, „никога няма да пие уиски, освен ако не е на лов в мочурище или на някакво много тъпо хладно място“. Любимият вкус на лорд Чърчил е бил на модерното бренди и сода. Времената се променят, не на последно място заради споменатата епидемия от филоксера, която опустошава европейските лозя в края на 19 век. През 1890г., когато Чърчил служи като корнет в 4-ти хусарски полк, той с  изненада открива, че много от неговите колеги офицери пиели не бренди и сода, а уиски и сода.

 

first-known-written-reference-for-scotch

 

      В исторически план, първото писмено споменаване на „скоч“ е от 1 юни 1495г. в том X на стр. 487 от Хазната на Министерство на финансите на Шотландия и гласи: „За брат Джон Кор, по заповед на краля, за да се направи аква вита (aqua vitae) VIII запаса малц“, където се записват по това време всички кралски приходи и разходи. В този конкретен материал се документира, че на Кор са дадени осем запаса малц, за да се направи аква-вита . Това е най-ранната писмена справка, доказваща, че дестилацията е започнала да се развива през петнадесети век. Ако вземем предвид само осемте запаса, дадени на Кор през 1495г., можем да преценим, че през тази година са произведени 1500 бутилки уиски.

 

Шотландска напитка, наречена uisge beatha (вода на живота) или уиски започва да се разпространява в цялата страна, което кара политиците да започнат да го облагат данъка през 1644г. Въпреки опита да се регулира производството и да се привлекат приходи за хазната от така популярната напитка, дестилериите започват да го продават незаконно и продажбите в цяла Шотландия процъфтяват.

 

До 1780г. има регистрирани само осем дестилерии в Шотландия, а нелегално работещите са повече от четиристотин.

 

През 1823г. Парламентът осъзнава, че за да могат регистрираните производители да се конкурират с пиратите, ще трябва да се намалят ограниченията за производство на уиски и с това си решение дават началото на така известния „акциз акт“, с който легализират нелегалното производство на уиски срещу заплащане.