Петнайсет души в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром! Днес обаче няма да си говорим за пиратски истории ала “Островът на съкровищата”, а ще наблегнем върху напитката, за която един мъдър човек бе казал - “Най-добрите идеи се раждат, докато пиеш ром”.

 

Историята на рома започва в момента, в който колониалните владетели на карибските острови забелязват, че от меласата на захарната тръстика би могло да се дестилира алкохолна напитка. През 17-и век ромът получава и сегашното си название, като се смята, че името му идва от жаргонната английска дума rumbillion, означаваща “врява” или “шум”. И до днес именно карибските острови остават районът, в който се произвежда най-голяма част от напитката.

 

Прието е, че поне засега, съществуват три основни типа ром - бял, тъмен и спайсд.

 

На някои места бихте могли да срещнете белия ром като светъл или сребърен, но надали това е най-важното в случая. Тази разновидност на “пиратската” напитка се отличава със силно изразен фин вкус, основна причина за който е филтрирането преди бутилиране. Нормално е при него да се забелязва по-слаб аромат, а сладостта му го прави подходящ за направата на множество различни коктейли. Сериозна част от производството му е концентрирана в държавата Пуерто Рико.

 

Преминаване към самата противоположност на белия ром, а именно - т.нар. тъмен ром. На някои места можете да го срещнете с названия като червен ром или черен ром. Самото му име подсказва, че цветът му е видимо по-тъмен. Докато белият ром обикновено отлежава около година, при тъмния този процес продължава за по-дълъг период от време. Старателно отлежал в тежки изгорени бъчви, тъмният ром се отличава от белия с осезаемо по-силен аромат. Също се използва за направата на коктейли, но често служи и като пръв помощник в кухнята при готвене.

 

mojito-drinklink

Стигаме и до третата разновидност на любимата напитка на Джак Спароу, а именно - т.нар. спайсд ром. Той обикновено отлежава за време, подобно на тъмния, но далеч по-силно се усещат различните подправки, използвани за създаването му. Оттам идва и името му, разбира се. Всяко опитно небце лесно би забелязало подправките и отенъците карамел, които му придават така отличителния сладък “спайси” вкус. Отличен пример за спайсд ром е популярният в цял свят бранд Captain Morgan.

И така, вече знаем различните типове ром, но какво да правим с тях? Коктейли, разбира се! Използвате белия ром за едно свежо Мохито, докато неговия по-тъмен събрат би могъл да ви свърши работа при приготвянето на доброто старо Куба Либре. И последно, но не на последно място, елегантно ви подхвърляме идеята за нещо различно - Амаро. Каквото и да решите, можете да бъдете сигурни - времето, прекарано с ром, е добре прекарано време.